Zlatnik 200 zloty Soczi, Zimska olimpijada 2014

Zlatnik 200 zloty Soczi 2014 olimpijada, Poljska

Olimpijske igre u ruskom gradu Sočiju, te poljska olimpijska reprezentacija, središnji su motivi numizmatika zlatnik 200 zloty Soczi što ga je izdala Narodna banka Poljske.

Zimske olimpijske, održane u veljači 2014. godine, okupile su reprezentacije ukupno 88 država i teritorija, što predstavlja povijesni rekord. Poljska reprezentacija bila je zastupljena s ukupno 59 natjecatelja koji su osvojili ukupno četiri zlatne, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.

Cijena: 4.472,41 kuna ili 587,95 eura

Posjedujete li zlatnik koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu putem e-maila ili telefonski. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika. Ukoliko utvrdimo da se radi o numizmatički vrijednome izdanju, zlatnik je moguće ponuditi na prodaju putem neke od uglednih svjetskih aukcijskih kuća.

Opis numizmatika zlatnik 200 zloty Soczi

Avers (lice) zlatnika u gornjem lijevom dijelu sadrži tradicionalni poljski državni grb s okrunjenim i raskriljenim orlom. Orao je položen na ornament koji podsjeća na tragove na ledu nakon klizanja, koji se također pojavljuje i na naličju zlatnika. Ispod poljskoga grba navedena je nominala zlatnika “200 ZL”, odnosno, dvjesta zlota. Polukružno uz donji rub aversa ispisano je ime države izdavateljice zlatnika “RZECZPOSPOLITA POLSKA” (što u prijevodu s poljskoga znači “Republika Poljska”).

Lik sportaša koji se natječe u brzom klizanju nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 200 zloty Soczi. Trkač je pognut, a njegov je lik postavljen na pozadinu s tragovima klizaljki na ledu. Polukružno ispod središnjeg motiva ispisan je tekst “POLSKA REPREZENTACJA OLIMPIJSKA SOCZI 2014”.

Osim u zlatu, Narodna banka Poljske izdala je u seriji i dvije druge kovanice s motivima Olimpijskih igara u ruskome Sočiju, i to srebrnu kovanicu nominale 10 zlota (masa čistog srebra 0.4205 unci) i kovanicu od neplemenitih kovina nominale 2 zlota.

Promjer zlatnika: 27 milimetara

Naklada zlatnika: do 2500 komada

Datum izdanja: 23.1.2014.