Zlatni dukat Knin, hrvatski kraljevski grad, Hrvatska

Zlatni dukat Knin, hrvatski kraljevski grad, Hrvatska

Nakon što je u kolovozu 1995. godine vojnom akcijom pod okrilje hrvatskih vlasti vraćeno područje Krajine, Hrvatska je narodna banka izdala prigodni zlatni dukat Knin, hrvatski kraljevski grad.

Cijena: 1.115,51 kuna ili 147,89 eura

Ukoliko u svome posjedu zlatni dukat Knin koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu putem e-maila ili telefonski. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o motivu dukata

Akcija “Oluja” tijekom koje su hrvatske oružane snage ušle u široko područje koje se proteže od Benkovca i Obrovca pa sve do Petrinje i Gline započela je u rano jutro 4. kolovoza 1995. godine, te je trajala ukupno tri dana. U tom je razdoblju hrvatska vojska preuzela kontrolu nad nešto više od 10 tisuća četvornih kilometara teritorija unutar međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, što je oko 18 posto cjelokupnoga državnog teritorija.

Drugog dana akcije “Oluja” oslobođen je Knin, čime je otpor vojske hrvatskih Srba kao strani suprotstavljenoj hrvatskoj vojsci uglavnom bio okončan. Taj se dan tada se u Republici Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Opis numizmatika zlatni dukat Knin, hrvatski kraljevski grad

Avers (lice) zlatne kovanice sadrži u središtu prominentno postavljen hrvatski državni grb s krunom na kojoj je pet regionalnih grbova. Grb je postavljen na lovorovo lišće, te na hrvatski pleter – srednjovjekovni simbol hrvatske državnosti. Polukružno pri dnu aversa ispisana je nominala “JEDAN DUKAT”, a pr vrhu je navedena država izdanja “REPUBLIKA HRVATSKA”.

Središnji motiv na reversu (naličju) kovanice zlatni dukat Knin jest panorama Knina s brdom Spas i Kninskom tvrđavom. Na vrhu brda vijori se golemi hrvatski barjak, što je ikonički simbol preuzimanja Knina od strane hrvatskih snaga. Kružno oko središnjeg motiva ispisan je tekst “HRVATSKI KRALJEVSKI GRAD KNIN” koji podsjeća kako je upravo Knin u srednjem vijeku bio jedan od sjedišta hrvatskih kraljeva. Polukružno pri dnu reversa naveden je nadnevak “5. KOLOVOZA 1995.”, odnosno, datum ulaska hrvatskih snaga u Knin.

Zlatni dukat Knin, hrvatski kraljevski grad, iskovan je u zagrebačkoj kovnici IKOM u tri tisuće primjeraka. Autor dizajna jest Damir Mataušić, akademski kipar i medaljar. Datum izdanja kovanice jest 9. listopada 1995. godine.

Obod zlatnika: gladak

Promjer zlatnika: 20 milimetara