Zlatnik 100 dinara Jajce, SFRJ, Godišnjica AVNOJ-a

Zlatnik 100 dinara Jajce, SFRJ, zlatna kovanica

Obljetnica Drugog zasjedanja AVNOJ-a bila je povod izdavanja seta zlatnika, od kojih najmanju nominalu ima zlatnik 100 dinara Jajce (na slici gore). Narodna je banka Jugoslavije istim povodom izdala još i zlatnike nominale 200 dinara, 500 dinara i 1000 dinara.

Cijena: 1.902,04 kuna ili 255,12 eura

Ako u svome posjedu imate zlatnik 100 dinara Jajce koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski. Zlatnike iz regije i svih krajeva svijeta otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika obavljamo u našem središnjem uredu. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost.

Ukratko o motivu zlatnika

Bosanski gradić Jajce u povijesti Socijalističke Jugoslavije imao je iznimno važnu ulogu. Potkraj studenoga 1943. godine ondje su se okupili predstavnici regionalnih komunističkih vlasti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kako bi oformili središnju, jugoslavensku komunističku vlast.

Na zasjedanju je donesena odluka o osnivanju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koje je imalo funkciju privremene vlade.

Opis kovanice zlatnik 100 dinara Jajce

Revers dizajna numizmatika zlatnik 100 dinara Jajce ima identičan dizajn kovanici od 500 dinara. Navedene kovanice razlikuju se tek u veličini i nominali.

Revers numizmatika zlatnik 100 dinara Jajce sadrži u središtu motiv skupine partizanskih boraca s uzdignitim rukama i barjacima koji se vijore. Planina s gradom Jajcem nalazi se u pozadini iza partizana. Polukružno iznad središnjeg motiva navode se dva datuma – 29.XI.1943. i 29.XI.1968 – koji označavaju 25. obljetnicu zasjedanja u bosanskome gradiću Tekst “JAJCE”, latiničnim i ćiriličnim pismom, ispisano je polukružno u donjem dijelu reversa.

Avers kovanice zlatnik 100 dinara Jajce nalazi se grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji koje zajednički stvaraju jedan plamen. Baklje predstavljaju simbol šest jugoslavenskih socijalističkih republika. Vijenac od žitnoga klasja, na kojem se nalazi traka s ispisanim datumom održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a – 29.XI.1943, okružuje plamen baklji.

Kružno oko grba ispisan je tekst latiničnim i ćiriličnim pismom: “SFR JUGOSLAVIJA”. Na dnu je utisnuta nominala od 100 dinara, a skraćena oznaka valute “D” (dinar) također je ispisana ćirilicom i latinicom.

Talijansko i beogradsko izdanje

Postoje dva izdanja numizmatika zlatnik 100 dinara Jajce. Prvo izdanje izrađeno je u oko 7500 primjeraka. Kovano je u talijanskoj kovnici Arezzo, a prepoznaje se po sitnoj kovničkoj oznaci “NI” na aversu kovanice, desno pri dnu kraj državnoga grba. Kovnička je oznaka uokvirena u vijenac. Drugo izdanje ne nosi nikakvu kovničku oznaku, a proizvedeno je u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu u 2000 komada.

Miodrag Petrović, Nebojša Mitrić i Stanko Jančić autori su dizajna kovanice.

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika je 22 milimetara

Ukupna masa u gramima: 7.82

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2263