Zlatnik 200 dinara Jajce, SFRJ, Godišnjica AVNOJ-a

Numizmatika, zlatnik 200 dinara, 25. godišnjica AVNOJ-a, SFRJ

Prigodni zlatnik 200 dinara Jajce Narodna je banka Jugoslavije izdala 1968. godine u povodu obljetnice Drugog zasjedanja AVNOJ-a (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije). Zasjedanje je održano u Jajcu, 29.11.1943. godine, a taj je događaj bio toliko važan za tadašnji režim da je taj datum postao državni praznik Socijalističke Jugoslavije.

Cijena: 3.805,07 kuna ili 510,37 eura

Osim ovog zlatnika, istim su povodom i s sličnim dizajnom dizajnom u optjecaj pušteni i zlatnici nominale 100 dinara, 500 dinara i 1000 dinara.

Na zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu sudjelovali su predstavnici pet od šest konstitutivnih jedinica koje su kasnije postale socijalističke republike unutar Federativne Jugoslavije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora. Predstavnici Makedonije, premda su bili pozvani u Jajce, zbog teškoća na putovanju nisu stigli sudjelovati u plenarnim zasjedanjima, ali su se priključili kasnije. Odluka o osnivanju središnjih komunističkih tijela vlasti za područje cijele Jugoslavije donesena je upravo na Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

Posjedujete li zlatnik 200 dinara Jajce? Želite li ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički atraktivne primjerke možemo ponuditi na prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz poseban dogovor, otkup obavljamo i u drugim dijelovima regije.

Opis kovanice zlatnik 200 dinara Jajce

Kovanica zlatnik 200 dinara Jajce ima identičan dizajn kao i kovanica nominale 1000 dinara, a razlikuje se jedino u veličini i nominali. Na reversu (naličju) kovanice zlatnik 200 dinara Jajce nalazi se prominentno postavljen lik Josipa Broza Tita, komunističkog vođe i predsjednika Socijalističke Jugoslavije, okrenutog u lijevi profil. Polukružno iznad Brozova lika ispisana su dva datuma, 29.XI.1943. i 29.XI.1968, koja označavaju razdoblje obljetnice. U donjem dijelu, uz rub reversa polukružno je ispisano ime “JOSIP BROZ TITO” na dva pisma, latinicom i ćirilicom.

Avers (lice) kovanice sadrži grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije sa šest baklji. Baklje simboliziraju šest jugoslavenskih socijalističkih republika koje stvaraju jedan plamen. Vijenac od žitnoga klasja okružuje baklje. Pri dnu vijenca postavljena je traka na kojoj je ispisan datum 29.XI.1943. – datum održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Na vrhu grba nalazi se petokraka zvijezda.

Kružno oko grba ispisan je tekst , i to dva puta, prvi put latiničnim i drugi put ćiriličnim pismom: “SFR JUGOSLAVIJA”. Na dnu je utisnuta nominala od 200 dinara, a oznaka valute “D” (dinar) u skraćenom je obliku također ispisana ćirilicom i latinicom.

Izdanje sa i bez kovničke oznake

Zlatnik 200 dinara Jajce otkovan je u dva izdanja. Prvo je izdanje proizvedeno u talijanskoj kovnici Arezzo u nešto više od 6600 komada. Izdanje je označeno sitnom kovničkom oznakom “NI” na aversu, uz podnože grba.

Drugo izdanje nema kovničku oznaku, a izrađeno je u beogradskom Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Tiraža beogradskoga izdanja bila je tisuću primjeraka.

Miodrag Petrović, Nebojša Mitrić i Stanko Jančić oblikovali su ovu kovanicu kao i sve ostale kovanice iz ovoga seta.

Obod zlatnika je nazubljen

Promjer zlatnika: 30 milimetara

Ukupna masa u gramima: 15.64

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.4526