Četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija

Četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija, Kraljevina Jugoslavija

Starojugoslavenski kralj i kraljica nalaze se na kovanici četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija. Dukat je kovan u Kraljevini Jugoslaviji u razdoblju od 1931. do 1933. godine.

Cijena: 3.761,27 kuna ili 505,52 eura

Ukoliko u svome posjedu imate ovaj četverostruki dukat koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike iz regije i svih krajeva svijeta otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika obavljamo u našem središnjem uredu, no prema dogovoru preuzimanje se može izvršiti i u drugim krajevima regije. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost.

Ukratko o motivu zlatnika

Kralj Aleksandar I bio je vladar Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 1921. do 1929. godine, a potom i Kraljevine Jugoslavije od 1929. do 1934. godine. Tijekom njegove vladavine, proglašen je Vidovdanski ustav, kojim je ozakonjeno centralističko uređenje države. Političke tenzije u državi potaknule su ga da početkom 1929. goine ukine ustav i proglasi diktaturu.

S princezom Marijom od Rumunjske vjenčao se sredinom 1922. godine, s kojom je imao tri sina: Petra II, Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar poginuo je u atentatu prilikom državničkog posjeta Francuskoj u listopadu 1934. godine. Naslijedio ga je sin Petar II, a budući da je Petar u to vrijeme još bio maloljetan, prijestolje je preuzeo Aleksandrov rođak, namjesnik Pavle Karađorđević.

Opis numizmatika četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija

Na aversu (licu) numizmatika četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija nalazi se lik jugoslavenskog vladara i njegove supruge koji su okrenuti u lijevi profil. Kralj je odjeven u raskošnu vladarsku odoru, dok kraljica u kosi ima kraljevsku tijaru. Kružno uz rub dukata ispisan je tekst ćiriličnim pismom: “KRALJ ALEKSANDAR I. KRALJICA MARIJA”. Pri dnu aversa, također ćiriličnim pismom, ispisano je “KOVNICA A.D.” Sva izdanja imaju naknadno utisnut žig ili puncu. Prvo izdanje iz 1931. godine ima žig (puncu) u obliku žitnoga klasa, dok drugo izdanje ima žig s mačem i dvjema pticama. Žig ili punca na svim kasnijim izdanjima bila je u obliku žitnoga klasa.

Dvoglavi orao raskriljenih krila i s krunom iznad glava nalazi se na reversu (naličju) numizmatika četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija. Na orlovim prsima nalazi se štit s tri različita heraldička motiva koji predstavljaju tri južnoslavenska naroda. Srbi su predstavljeni u lijevom gornjem dijelu štita s križem i četiri ocila, Hrvati u desnom gornjem dijelu sa šahovnicom, a Slovenci s tri zvijezde i polumjesecom. Oko dvoglavoga orla latiničnim je pismom ispisan tekst “KRALJEVINA JUGOSLAVIJA”, dok je nominala “4 DUKATA” ispisana ćiriličnim i latiničnim pismom. Desno od nominale ispisana je godina izdanja.

Četverostruki dukat kralj Aleksandar i kraljica Marija 1931. godine iskovan je u ukupno 25 tisuća primjeraka, 1932. u 10 tisuća, a 1933. u dvije tisuće primjeraka.

Promjer zlatnika: 39,5 milimetara

Autori dizajna: Richard Placht i Joseph Prinz

Obod: nazupčan

Ukupna masa u gramima: 13.96

Udio mase zlata: 0.986

Masa čistog zlata u uncama: 0.4425