Zlatnik 10 perpera Nikola I, 50. godišnjica vladavine

Zlatnik 10 perpera Nikola I, 50 godina, zlatna kovanica, Crna Gora

Zadnji crnogorski vladar iz loze Njegoša nalazi se na kovanici zlatnik 10 perpera Nikola I, baš kao i na kovanicama od 20 perpera i 100 perpera. Radi se o zlatniku najmanje nominale, iskovanom 1910. godine u 35 tisuća primjeraka, i to u povodu pedesete obljetnice vladavine.

Cijena: 1.289,92 kuna ili 171,30 eura

Ako imate u posjedu zlatnik 10 perpera Nikola I i želite ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Svojim klijentima nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima izvan Zagreba. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički zanimljiva, odnosno, ukoliko ima dodatnu vrijednost iznad vrijednosti zlata što ga sadrži, možemo dogovoriti prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Nikola I. Petrović Njegoš postao je knjaz crnogorski 1860. godine, nakon smrti njegova oca, knjaza Danila. O pedesetoj obljetnici vladavine, Nikola I. primio je i titulu kralja, no Crnogorci su ga najčešće oslovljavali tradicionalnim vladarskim naslovom Gospodar Crne Gore.

1905. godine, Nikola I. oktroirao je Ustav knjaževine, koja je definirana kao ustavna monarhija, a uspostavljena je i Crnogorska narodna skupština. Svi crnogorski građani po Ustavu su imali jednaka prava, a biračko se pravo stjecalo s navršenom 21 godinom.

Krajem 1918. godine Kraljevina Srbije okupirala je Crnu Goru, a kralj Nikola zajedno s vladom i dvorom sklonio se u egzil u Francusku, iz kojega se nikada nije vratio. Umro je 1921. godine, a pokopan je u Italiji. Njegovi su posmrtni ostaci uz najviše državne počasti prenesene 1989. godine na Cetinje.

Opis numizmatika zlatnik 10 perpera Nikola I

Na kovanici zlatnik 10 perpera Nikola I izdanoj u povodu pedesete obljetnice vladavine crnogorskoga kralja, lik vladara okrenut je u lijevi profil, a na glavi ima lovorov vijenac. Sitnim slovima ispod vladareve biste ispisani su inicijali medaljara, autora dizajna. Kružno oko glave nalazi se tekst ispisan ćiriličnim pismom “NIKOLA I B.M. KRALJ I GOSPODAR CRNE GORE”. Pri dnu aversa ispisane su dvije godine kojima se označava razdoblje vladareva jubileja: 1860-1910.

U središtu reversa (naličja) numizmatika zlatnik 10 perpera Nikola I nalazi se crnogorski grb s dvoglavim orlom. Grb je postavljen na raskriljeni vladarski plašt, a iznad grba i plašta nalazi se vladarska kruna. Vijenac od hrastove i maslinove grančice okružuje heraldičke motive u središtu. Polukružno iznad grba ćiriličnim je slovima ispisan tekst “KRALJEVINA CRNA GORA”, a u donjem dijelu reversa navedena je nominala “10 PERPERA”, te godina izdanja.

Promjer kovanice iznosi 19 milimetara.