Zlatnik 10 denari Univerzitet Sveti Kiril i Metodij, Makedonija

Zlatnik 10 denari Univerzitet Sveti Kiril i Metodij, Makedonija, zlatna kovanica

Najveće makedonsko sveučilište slavilo je 1999. godine 50. obljetnicu, zbog čega je Narodna banka Makedonije izdala prigodni zlatnik 10 denari Univerzitet Sveti Kiril i Metodij u Skopju. Sveučilište je dobilo ime po dvojici braće Ćirilu i Metodu, koji su rođeni i djelovali na Bizantu, a osmislili su pismo koje se kasnije razvilo u ćirilicu.

Cijena: 2.046,26 kuna ili 272,15 eura

Sveučilište Svetog Kirila i Metodija u Skopju pohađa nekoliko desetaka tisuća studenata, a u vrijeme proslave obljetnice obuhvaćalo je 21 fakultet i 10 istraživačkih instituta. Na sveučilištu djeluje više od dvije tisuće predavača i znanstvenika.

Ako imate u posjedu zlatnik 10 denari i želite ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Svojim klijentima nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima regije.

Opis numizmatika zlatnik 10 denari Univerzitet Sveti Kiril i Metodij

Zaštitni znak sveučilišta u Skopju nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 10 denari Univerzitet Sveti Kiril i Metodij. Znak se sastoji od heksagona u koji je ucrtan krug. U središtu heksagona nalaze se likovi Svetoga Ćirila i Metoda koji drže knjigu i pero – simbole učenosti. Kružno oko likova dvojice braće prosvjetitelja ćiriličnim je pismom ispisan tekst “UNIVERZITET SV. KIRIL I METODIJ SKOPJE”. Lijevo od likova Svetoga Ćirila i Metoda ispisana je godina 1949, a desno godina izdanja kovanice 1999.

U središtu reversa (naličja kovanice) ispisana su u četiri retka sva slova azbuke, s povećanim prvi slovom “A” i zadnjim slovom “Š”. Motiv je zaokružen pravilnim krugom a po obodu je u gornjem dijelu kružno ćiriličnim pismom ispisano “REPUBLIKA MAEDONIJA”, dok je u donjem dijelu navedena nominala kovanice “10 DENARI”.

Zlatnik 10 denari Univerzitet Sveti Kiril i Metodij iskovan je u dvije tisuće primjeraka u makedonskoj kovnici Goldmark u Radovišu. Autorica dizajna je Biljana Unkovska.

Obod zlatnika je gladak i bez natpisa

Promjer zlatnika: 23 milimetara