Zlatnik 100 perpera Nikola I, 50. godišnjica vladavine

Zlatnik 100 perpera Nikola I, 50. godišnjica vladavine

Zlatna kovanica najveće nominale s likom crnogorskoga kralja izdana u povodu 50. obljetnice njegove vladavine bila je zlatnik 100 perpera Nikola I. Na aversu (licu) kovanice nalazi se lik crnogorskoga knjaza i kralja Nikole I. Petrovića Njegoša, sedmog i posljednjeg državnog poglavara iz dinastije Njegoša.

Cijena: 12.901,88 kuna ili 1.713,36 eura

Upravo je pod njegovom upravom crnogorska država 1878. na Berlinskom kongresu stekla puno međunarodno priznanje. Zahvaljujući njegovoj političkoj, ali i vojnoj umješnosti, Crna Gora stekla je područje uz Jadransko more, obalu koje se danas naziva Crnogorsko primorje. Nikola, osim što je bio državnik, bio je i crnogorski književnik. Nakon što je Crna Gora 1918. godine izgubila međunarodno-pravni subjektivitet, kralj Nikola I. sklonio se u egzil u Francusku, gdje je tri godine kasnije i umro.

Posjedujete zlatnik 100 perpera Nikola I? Želite ga ponuditi za otkup? Ili pak samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice? Obratite nam se s povjerenjem. Putem naših internetskih stranica za svoju kovanicu možete dobiti najpovoljniju cijenu.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima regije. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički vrijedna, ponudit ćemo vam prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 100 perpera Nikola I

Kao i na kovanicama od 10 perpera i 20 perpera, kružno oko glave vladara Nikole I. Petrovića Njegoša na aversu (licu) numizmatika ispisan je tekst ćiriličnim pismom: “NIKOLA I B.M. KRALJ I GOSPODAR CRNE GORE”. Na dnu ispod vladareve glave ispisane su dvije godine, 1860. i 1910, koje označavaju razdoblje jubileja. Kralj Nikola I okrenut je u lijevi profil, a na glavi mu je lovorov vjenac – simbol pobjede.

U središtu reversa (naličja) kovanice nalazi se crnogorski državni grb s heraldičkim motivom okrunjenoga dvoglavog orla postavljen na raskriljeni vladarski plašt, koji je pak uokviren vijencem izrađenim od hrastove i maslinove grančice. Na vrhu iznad grba postavljena je kraljevska kruna. Nominala 100 PERPERA ispisana je u donjem dijelu novanice, a ispod nominale utisnuta je godina izdanja.

Obod kovanice je gladak i sadrži ugraviran tekst ispisan ćiriličnim slovima: “BOG ČUVA CRNU GORU”. Zlatnik 100 perpera Nikola I u optjecaju se pojavio 1910. godine u svega petstotinjak primjeraka. Bila je to ujedno i jedina godina kada se ovaj zlatnik kovao. Autori likovnog rješenja kovanice bili su Ilija Šobajić i Stephen Schwartz.

Promjer kovanice je 37 milimetara.