Zlatnik 20 perpera Nikola I, 50. godišnjica vladavine

Zlatnik 20 perpera Nikola I 50 godina vladavine

Izdan u 30 tisuća primjeraka u povodu pedesete obljetnice vladavine, zlatnik 20 perpera Nikola I u optjecaju se pojavio 1910. godine. Kralj Nikola I. bio je zadnji monarh neovisne Crne Gore. Bio je rođak slavnoga crnogorskog vladike i književnika Petra Petrovića Njegoša, autora epa Gorski vijenac.

Cijena: 2.579,85 kuna ili 342,60 eura

Crnogorski je tron naslijedio od svojega oca Danila I koji je umro u kolovozu 1860. godine od posljedica atentata. Zahvaljujući njegovoj političkoj i vojnoj umješnosti, granice Crne Gore proširene su na jadransku obalu. Također, potaknuo je modernzaciju crnogorske vojske, uspostavio je zakone koji se odnose na imovinska prava, a za vrijeme njegove vladavine Crna Gora počela se gospodarski otvarati prema svijetu. Nakon aneksije Kraljevine Srbije 1918. godine, kralj Nikola I izbjegao je u Francusku, a u emigraciji je i umro. Pokopan je u ruskoj crkvi u talijanskom gradu San Remu.

Ako imate u posjedu zlatnik 20 perpera Nikola I i želite ga ponuditi za otkup, svakako nam se obratite. Kontaktirajte nas i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Svojim klijentima nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima izvan Zagreba. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički zanimljiva, ponudit ćemo vam prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 20 perpera Nikola I

Kovanica koja je izdana 1910. godine, u Crnoj Gori bila je službeno sredstvo plaćanja idućih jedanaest godina. Kao i kovanica od 10 perpera i od 100 perpera, na aversu (licu) kovanice prikazan je lik kralja Nikole I s lovorovim listom (simbolom pobjede) na glavi. Crnogorski vladar okrenut je u lijevi profil, a kružno oko glave ćiriličnim je pismom ispisan tekst “NIKOLA I B.M. KRALJ I GOSPODAR CRNE GORE”. Na dnu aversa, ispod kraljeve biste, navedene su dvije godine: 1860, odnosno, godina kada je Nikola I preuzeo crnogorski tron, te 1910, odnosno, godina zlatnoga jubileja.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 20 perpera Nikola I istaknut je crnogorski grb s raskriljenim dvoglavim orlom i krunom. Grb je postavljen na vladarski plašt, dok je iznad grba postavljena kraljevska kruna. Heraldički elementi na reversu numizmatika uokvireni su dvjema grančicama: hrastovom i maslinovom. Polukružno u gornjem dijelu reversa ispisan je tekst, također ćiriličnim pismom, “KRALJEVINA CRNA GORA”.

U donjem dijelu, ispod grba, ispisana je nominala “20 PERPERA” i godina izdanja.

Promjer kovanice iznosi 21 milimetar.