Zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom, V. Britanija

Numizmatika, zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom, Velika Britanija

Ubrzo nakon što je kraljica Victorija naslijedila britansko prijestolje tek napunivši 18 godina, zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom izdan je u njezinu čast. Dizajn aversa jedne od najpopularnijih zlatnih numizmatika na svijetu, britanskog Sovereigna, ostat će nakon ovog izdanja isti još idućih gotovo pola stoljeća.

Cijena: 2.787,82 kuna ili 370,22 eura

Zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom u optjecaj je prvi put pušten 1838. godine na samome početku više od šest desetljeća duge i uspješne vladavine jedne iznimno zanimljive i provokativne žene nad imperijem “nad kojim sunce nikada ne zalazi”. Tijekom Victorijine vlasti, britanski imperij dostigao je vrhunac moći i utjecaja diljem svijeta, a kovanica koju opisujemo – baš kao i sve ostale kovanice iz serije Sovereign – postala je omiljeno sredstvo plaćanja na svih pet kontinenata.

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik Sovereign i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Velikoj Britaniji otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Numizmatički stručnjaci internetskog portala Zlatnici obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom

Lik kraljice Victorije u kasnim tinejdžerskim danima nalazi se na aversu numizmatika zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom. Taj će portret u nekoliko različitih izdanja na popularnom zlatniku Sovereign ostati sve do 1887. godine, kada će ga zamijeniti lik kraljice Victorije u zrelim godinama. Polukružno oko kraljičine glave ispisan je tekst “Victoria Dei Gratia”, a u donjem dijelu aversa utisnuta je godina izdanja.

Revers sadrži kraljevski grb s krunom koja doseže samog ruba kovanice i razdvaja tekst “Britanniarum Regina Fid Def” na dva dijela. Grb je uokviren vijencem od maslinovih grančica. U kasnijim izdanjima zlatnika Sovereign s likom kraljice Victorije revers ili naličje bit će promijenjeno i sadržavat će uobičajeni motiv: lik Svetog Jurja na konju kako ubija zmaja.

Kovanica zlatnik Sovereign mlada Victoria s kraljevskim grbom kovana je sve do 1874. godine, a proizvedena je u više desetaka milijuna primjeraka. Samo 1872. godine, primjerice, u optjecaj je pušteno čak 13 milijuna i 487 tisuća primjeraka, a više od 10 milijuna komada iskovano je i 1853. godine.