Zlatnik Sovereign mlada Victoria, Velika Britanija

Numizmatika, zlatnik sovereign mlada Victoria, St. George, Velika Britanija

Premda je zlatnik Sovereign mlada Victoria na čijem je obversu Sveti Juraj u optjecaj pušten kada je kraljica već imala 52 godine, a Ujedinjenim je Kraljevstvom vladala 34 godine, kraljičin lik koji se koristi na kovanici još uvijek iz djevojačkih dana.

Cijena: 2.787,82 kuna ili 370,22 eura

Dva prethodna izdanja zlatnika Sovereign s Victorijinim likom koriste isti kraljičin portret, iako su kovani nekoliko desetljeća ranije. Na naličju (reversu) prethodnih izdanja vladarski je grb, i to je ključna i najvažnija razlika u odnosu na ovdje opisano izdanje.

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik Sovereign i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Britanske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje vršimo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik Sovereign mlada Victoria

Lik kraljice Victorije s početka njezine vladavine, u kasnim tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama, nalazi se na obversu kovanice zlatnik Sovereign mlada Victoria. Njezina je kosa vrpcom vezana u punđu, zbog čega je u numizmatičkim krugovima Victorijin portret s ovoga zlatnika poznat i kao “portret s vrpcom”. Kružno oko vladaričine glave ispisan je tekst “Victoria D G Brittaniar Reg F D”.

Na naličju (reversu) prikazan je motiv koji je svojevrstan standard za zlatne kovanice Sovereign: Sveti Juraj na konju u borbi protiv zmaja. Mač Svetog Juraja isukan je i uperen prema zmaju, koji je pod kopitima propetoga konja. Na naličju nije ispisan nikakav tekst, nego je samo pri dnu utisnuta godina izdanja. Sitnim slovima, desno od godine izdanja, navedeni su inicijali gravera Benedetta Pistruccija koji je oblikovao naličje kovanice s motivom Svetoga Jurja. Zlatnici ovoga izdanja kovani 1884. i 1885. godine nemaju ugravirane Pistruccijeve inicijale.

Prvo izdanje numizmatika zlatnik Sovereign mlada Victoria počelo se kovati 1871. godine, a osobito je zanimljivo tzv. proof ili dokazno izdanje koje u odnosu na izdanje standardne kakvoće iz iste godine ima veću numizmatičku vrijednost. Zadnje izdanje ove kovanice u optjecaju se pojavilo 1885. goine, a budući da je kraljica Victoria u to vrijeme imala već 66 godina, bilo je prikladno da se na obversu novoga izdanja koristi njezin portret u zrelim godinama.