Zlatnik Sovereign Victoria s krunom, Velika Britanija

Zlatnik sovereign Victoria s krunom, Velika Britanija

Britanska kraljica koja je Ujedinjenim Kraljevstvom vladala 63 godine i 7 mjeseci, dulje nego i jedan britanski monarh, nalazi se na kovanici zlatnik Sovereign Victoria s krunom. Svojom je vladavinom snažno obilježila razdoblje poznato u Britaniji kao viktorijanska era. Bilo je to vrijeme snažnoga industrijskog, kulturnog, političkog, znanstvenog i vojnog jačanja Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski se imperij istovremeno znatno proširio.

Cijena: 2.787,82 kuna ili 370,22 eura

Budući da je na britanskome prijestolju bila više od šest desetljeća, i to baš u vrijeme intenzivne uporabe zlatnih kovanica u trgovinskim transakcijama, njezin se lik nalazi na više različitih izdanja zlatnika Sovereign izdanih u Velikoj Britaniji i Australiji. Zlatnik Sovereign Victoria s krunom četvrto je po redu izdanje na kojemu je kraljica prikazana u zrelim godinama.

Ako posjedujete zlatnik Sovereign i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Velikoj Britaniji otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik Sovereign Victoria s krunom

Na obversu numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s krunom nalazi se lik kraljice Victorije u profilu, s pogledom usmjerenim ulijevo. Na kraljičinoj glavi ističe se kruna čiji vrh dotiče sam rub kovanice.  Victoria oko vrata ima raskošnu bisernu ogrlicu, a na uhu bisernu naušnicu. Kosa i veo dostojanstveno joj pada niz vrat na leđa. Polukružno s lijeve strane uz rub numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s krunom ispisan je tekst “Victoria D. G.” a u nastavku “Brit Reg F D”.

Revers sarži uobičajeni motiv na velikom broju kovanica Sovereign, lik legendarnoga sveca i mučenika mnogih kršćanskih crkava, Svetog Jurja koji se propinje na konju i ubija zmaja.  Riječ je o gravuri poznatog talijanskog gravera Benedetta Pistruccija, koji je radio za britansku kraljevsku kovnicu gotovo četiri desetljeća. Na reversu nije ispisan nikakav tekst, nego je samo pri dnu utisnuta godina izdanja kovanice.

Zlatnik Sovereign Victoria u Velikoj je Britaniji kovan u razdoblju od 1887. do 1892., a iskovano je ukupno više o 31 milijun primjeraka. Numizmatički je nešto vrednija tzv. proof (odnosno, “dokazna”) kovanica iz 1887. kojih je te godine otkovano nešto malo manje od osam stotina komada, dok je iste godine iskovano više od milijun primjeraka “običnih” zlatnika Sovereign s likom kraljice Victorije.