Zlatnik sovereign Georgius IIII Britanniar Rex

Numizmatika, zlatnik Sovereign Georgius IIII, Velika Britanija

Britanski kralj čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik Sovereign Georgius IIII, bio je ekscentričan  i rastrošan, ali je zbog svojih uljudnih manira među narodom dobio nadimak “prvi džentlmen Engleske”. Tijekom njegove vladavine, napoleonski su se ratovi završili pobjedom Britanaca, što je vjerojatno jedan od najvećih događaja toga doba.

Cijena: 2.484,93 kuna ili 326,67 eura

Premda je prijestolje Ujedinjenoga Kraljevstva formalno preuzeo nakon smrti svoga oca Georgea III, vlast je stekao kao princ regent devet godina ranije, budući da mu je otac teško obolio, pa više nije bio u stanju fizički obnašati kraljevske dužnosti.

Ukoliko posjedujete zlatnik Sovereign i želite ga ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Velikoj Britaniji otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavljaju procjenu kovanice i utvrđuju ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Georgius IIII Britanniar Rex

Na aversu (licu) kovanice zlatnik Sovereign Georgius IIII nalazi se vladarev lik u profilu okrenut udesno, s lovorovim vijencem na glavi kao simbolom pobjede. Georgiusova kosa zajedno s vijencem doseže gotovo do gornjega ruba kovanice i razdvaja tekst “Georgius IIII D G Britanniar Reg F D” kružno postavljen oko glave na dva dijela. Ispod glave sitnim su slovima ugravirani inicijali medaljara Benedetta Pistruccija koji je izradio kraljev portret. Premda u to vrijeme nije bio glavni graver u Kraljevskoj kovnici u Londonu, nego je to bio Willam Wyon, kvaliteta Pistruccijevih radova osigurali su mu posao oblikovanja ove kovanice.

I na reversu (naličju) kovanice zlatnik Sovereign Georgius IIII također se nalazi poznato djelo Benedetta Pistruccija, koje je postalo zaštitni znak zlatnih numizmatika zajedničkim imenom poznatih kao Sovereign (Suveren). Riječ je o liku Svetoga Juraja, jednog od najstarijih kršćanskih svetaca i mučenika, koji na propetome konju i mačem u ruci svladava zmaja, simboličnu mitsku životinju. Revers ne sadrži nikakav dodatni tekst osim što je pri dnu, ispod scene, utisnuta godina izdanja, a odmah pored sitnim slovima i autorovi inicijali.

Zlatnik Sovereign Georgius IIII s opisanim dizajnom proizvodila se u Velikoj Britaniji od 1821. do 1825. godine, a ukupna joj je naklada iznosila više od 23 milijuna i 300 tisuća primjeraka. Nakon 1825. godine zlatnik Sovereign s likom kralja Georgea IV značajno je promijenio dizajn. Na aversu je korišten kraljev lik u poznijim godinama i bez lovorova vijenca na glavi, a na reversu više nije bilo Svetog Jurja na konju, nego je umjesto njega bio utisnut vladarski grb s krunom. Sveti Juraj ponovno će se na zlatnicima Sovereign pojaviti tek nakon četiri desetljeća, tijekom vladavine kraljice Victorije.