Zlatnik Sovereign Georgius III Britanniar Rex

Numizmatika, zlatnik sovereign Georgius III, zlatna kovanica

Britanski kralj George III, čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik Sovereign Georgius III, na tronu je bio u trenutku kada je od Velike Britanije i Irske stvoreno jedinstveno Ujedinjeno Kraljevstvo.

Cijena: 2.484,93 kuna ili 326,67 eura

Ako u svome posjedu imate zlatnik Sovereign Georgius III i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Velikoj Britaniji otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu vršimo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Početkom njegove vladavine, Velika je Britanija pobijedila Francusku u takozvanom Sedmogodišnjem ratu, čime je stekla dominantan položaj u tadašnjim kolonijalnim zemljama u Sjevernoj Americi i Indiji. No, ubrzo je većina ratom stečenih sjevernoameričkih kolonija bila izgubljena za Britance i Georga III u američkoj revoluciji, nakon koje su Sjedinjene Američke Države ostvarile potpunu neovisnost od britanske krune.

U zadnjim desetljeću života, kralj George III teško je obolio, zbog čega više nije mogao obnašati kraljevske dužnosti, te je 1811. godine vlast u Velikoj Britaniji preuzeo njegov sin, prijestolonasljednik George IV, u svojstvu princa regenta. Regentura je trajala sve do kraljeve smrti 1820. godine.

Opis kovanice zlatnik Sovereign Georgius III

Lik kralja Georga III u profilu okrenutog ulijevo nalazi se na aversu (licu) kovanice zlatnik Sovereign Georgius III. Na kraljevoj glavi lovorov je vijenac, simbol pobjede. Kružno oko glave velikim je slovima ispisan tekst “Georgius III D G Britanniar Rex F D”, a na dnu se nalazi utisnuta godina izdanja.

Na reversu (naličju) numizmatika zlatnik Sovereign Georgius III utisnut je lik Svetog Jurja na konju, s isukanim mačem, prikazanog u borbi protiv zmaja. Poznato je to medaljarsko djelo vodećeg gravera Londonske kraljevske kovnice Benedetta Pistrucija koje je postalo zaštitni znak zlatnoga izdanja Sovereign, te još nekih izdanja kovanica Ujedinjenog Kraljevstva. Kružno oko motiva na reversu ispisan je tekst “Honi Soit Qui Mal Y Pense”, što u slobodnom prijevodu sa staronormanskog znači “Neka se srami onaj koji misli zlo”.

Kovanica zlatnik Sovereign Georgius III prva je zlatna kovanica izdana kao dio serije Sovereign nakon više od dvjesta godine. Izdana je 1817. godine u 3 milijuna i 235 tisuća primjeraka, a kovala se u neizmijenjenome dizajnu iduće četiri godine sve do smrti kralja Georga III.