Zlatnik Sovereign Elizabeth II s vrpcom u kosi

Zlatnik sovereign Elizabeth II s vrpcom u kosi, numizmatika, zlatna kovanica

Nakon punih dvadeset godina od prethodnog izdanja zlatnika Sovereign – na kojem je bio utisnut lik britanskoga kralja Georgea VI – londonska je Kraljevska kovnica odlučila izdati novo izdanje, zlatnik Sovereign Elizabeth II s vrpcom u kosi.

Popularnost zlatnika Sovereign diljem svijeta – a posebno u Sjevernoj Africi na Bliskom Istoku – u to vrijeme nije jenjavala. A budući da se Sovereign tada više nije kovao, u optjecaju su se počele pojavljivati sve veće količine krivotvorina. Kako bi sačuvala ugled i vrijednost brenda “Sovereign”, Kraljevska je kovnica 1957. godine pokrenula izdavanje nove inačice zlatnika Sovereign s likom mlade vladarice.

Cijena: 2.484,93 kuna ili 326,67 eura

Ako posjedujete zlatnik Sovereign Elizabeth II koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Elizabeth II s vrpcom u kosi

Lik mlade kraljice Elizabete nalazi se na aversu numizmatika zlatnik Sovereign Elizabeth s vrpcom u kosi. Način na koji je Elizabetina kosa vezana u punđu postao je zaštitni znak ovoga izdanja. Po tome se prvo izdanje razlikuje, primjerice, od drugog izdanja koje je u optjecaj pušteno 1974. godine ili trećega izdanja, čije je kovanje počelo 1985. godine, a traje sve do danas.

Kružno oko Elizabetine glave počevši od vrha ispisan je tekst: “Elizabeth II Dei Gratia Regina F D”. Tekst završava, odnosno, počinje križem. Kraljičin lik okrenut je u profil, udesno.

Na reversu (naličju) kovanice nalazi se uobičajen motiv Svetoga Jurja na konju kako svladava zmaja. Benedetto Pistrucci, vrhunski graver i medaljar koji je živio i djelovao u prvoj polovici 19. stoljeća, autor je toga majstorskog djela s reversa Sovereigna. Umjetnička vrijednost Pistruccijeve gravure dokazana tijekom gotovo dvjesta godina, te se ona danas nalazi i na još nekim redovnim i prigodnim britanskim kovanicama.

Naklada prvoga izdanja iz 1957. godine bila je dva milijuna i 72 tisuće primjeraka, no već iduće godine ona je više nego učetverostručena, dostigavši 8 milijuna i 700 tisuća komada. Ni jedne godine kasnije naklada iz 1958. godine nije prestignuta, ali je 1963. godine iznosila respektabilnih 7 milijuna i 400 tisuća, a 1966. godine 7 milijuna i 50 tisuća.