Zlatnik Sovereign Elizabeth II s krunom

Zlatnik sovereign Elizabeth II s krunom, numizmatika, zlatna kovanica

Tradicija izdavanja zlatnih numizmatika poznatih pod nazivom “Sovereign” s likovima britanskih monarha u Velikoj se Britaniji nastavlja se i u 21. stoljeću, pa se tako lik kraljice Elizabete nalazi na kovanici zlatnik Sovereign Elizabeth II s krunom. Tradicija je to koja s prekidima traje već više od pet stotina godina.

Cijena: 2.484,93 kuna ili 326,67 eura

Ako posjedujete zlatnik Sovereign Elizabeth II koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Za kovanice nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. U određenim slučajevima, moguće je preuzimanje i plaćanje u drugim područjima regije. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički vrijedan zlatnik, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Zlatna kovanica s likom kraljice Elizabete u zrelim godinama (s krunom) prvi put se u optjecaju pojavila 1985. godine, i te je godine iskovana u 17 tisuća primjeraka. Idućih pet godina, zlatnik Sovereign Elizabeth II s krunom kovan je u godišnjoj nakladi između 20 i 25 tisuća, a potom je broj iskovanih primjeraka 1991. godine smanjen najprije na devet tisuća, a zatim od 1992.  1997. godine na približno sedam tisuća i pet stotina komada godišnje.

U povodu 500. obljetnice izdavanja prvog izdanja zlatnika Sovereign, 1989. godine puštena je u optjecaj prigodna zlatna kovanica s dizajnom vrlo sličnim prvom ikada izdanom zlatniku iz serije, na čijem se naličju nalazi kraljevski grb kuće Tudor.

Promjena na reversu numizmatika zlatnik Sovereign Elizabeth II s krunom dogodila se 2012. u povodu dijamantnog jubileja kraljice Elizabete na britanskome prijestolju – 60. godina njezine vladavine Ujedinjenim Kraljevstvom. Umjesto tradicionalnog dizajna reversa što ga je osmislio i izradio graver Benedetto Pistrucci početkom 19. stoljeća, na kovanici iz 2012. godine nalazi se osuvremenjeni prikaz Svetoga Jurja u borbi sa zmajem. Od 2013. na dalje, zlatnici Sovereign Elizabet II s krunom i dalje imaju tradicionalni izgled reversa.

Opis kovanice zlatnik Sovereign Elizabeth II s krunom

Lik britanske kraljice čija je vladavina u Ujedinjenom Kraljevstvu obilježila drugu polovicu 20. stoljeća nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik Sovereign Elizabeth II s krunom. Lijevo od kraljičine glave ispisano je polukružno njezino ime “Elizabeth II”, a desno također polukružno “Dei Gra Reg F D”. Na naličju se nalazi uobičajeni lik Svetog Jurja na konju i s mačem u ruci, kako ubija zmaja. Sve kovanice iz ove serije kovane su u dokaznoj (“proof”) kakvoći.