Zlatnik Sovereign Elizabeth II s tijarom

Zlatnik sovereign Elizabeth II s tijarom, numizmatika, zlatna kovanica

Dizajn zlatnog numizmatika Sovereign s likom kraljice Elizabete promijenjen je 1974. godine,  a ova je kovanica poznata po nazivu zlatnik Sovereign Elizabeth II s tijarom. Izdanje na kojem se nalazi lik mlade kraljice – inaugurirane na britansko prijestolje 1952. godine – u Ujedinjenom je Kraljevstvu prije toga kovano od 1957. do 1968. godine. Sva ostala svojstva, što uključuje veličinu, masu i čistoću zlata, kod ove su zlatne kovanice identična kao i u prethodnom izdanju zlatnika Sovereign.

Cijena: 0,00 kuna ili 392,34 eura

Ako imate zlatnik Sovereign Elizabeth II koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Za kovanice nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Po posebnom dogovoru, moguće je preuzimanje i plaćanje u drugim područjima regije.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Elizabeth II s tijarom

Na aversu (licu) kovanice nalazi se lik kraljice Elizabete u dvadesetim godinama, okrenutog desnim profilom. Kraljica u kosi ima tijaru koja naglašava njezinu mladost i dostojanstvu. Kružno oko vladaričine glave ispisan je tekst “Elizabeth II Dei Gratia Regina F D”.

Revers (naličje) numizmatika zlatnik Sovereign Elizabeth II s tijarom sadrži tradicionalni motiv Svetoga Jurja na konju s isukanim mačem, koji pobjeđuje zmaja. Na naličju nije ispisan nikakav tekst osim na dnu, ispod konjanika, godina izdanja te sitnim slovima desno od godine izdanja inicijali Benedetta Pistruccija, kraljevskoga gravera koji je početkom 19. stoljeća oblikovao motiv na reversu, a koji se na zlatnicima Sovereign pojavljuje sve do danas.

Od 1974. do 1982. godine zlatnik Sovereign Elizabeth II s tijarom kovan je u milijunskim nakladama, i to u dvije različite razine kakvoće kovanja – uobičajena i dokazna (“proof”). Prve godine, 1974., iskovano je nešto više od pet milijuna komada, a do 1982. godine ukupno je u optjecaj pušteno više od 38 milijuna primjeraka. U dvije zadnje godine kovanja zlatnika Sovereign s ovdje prikazanim dizajnom, kovanice su se prestale proizvoditi u standardnoj kakvoći, pa su iz londonske kraljevske kovnice u optjecaj puštana isključivo dokazni (“proof”) primjerci. No, zbog toga je i godišnja naklada značajno opala, tako da je 1983. i 1984. godine iskovano ukupno svega 41 tisuća primjeraka Sovereigna.

1985. godine ponovno je promijenjen dizajn aversa. Na njemu se od tada na zlatnicima Sovereign nalazi lik kraljice Elizabete s krunom i u zrelijim godinama.