gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 mark Friedrich Deutscher Kaiser V. Preussen

Zlatnik 20 mark Friedrich Deutschen Kaiser Konig

U godini koju Nijemci nazivaju “godinom tri imperatora” kovanica zlatnik 20 mark Friedrich Deutscher Kaiser Konig izdana je prvi i jedini put. Na obversu ovoga zlatnika, naime, nalazi se lik Friedricha III, njemačkoga vladara i pruskoga kralja, koji je zemljom vladao 1888. godine svega 99 dana.

Cijena: 1.863,42 kuna ili 251,11 eura

Krunu je naslijedio od svojeg oca Wilhelma I koji je umro u 90. godini ranije iste godine. Budući da je i sam bio teško bolestan – imao je karcinom glasnica – Frederich III nije uspio ostvariti neke od ključnih političkih reformi za koje se zalagao tijekom svoje mladosti kao prijestolonasljednik. Umro je sredinom iste godine, a naslijedio ga je sin Wilhelm II.

Ako posjedujete zlatnik 20 mark Friedrich Deutscher Kaiser i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane kao optjecajno sredstvo u njemačkim pokrajinama otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci ustanovit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 20 mark Friedrich Deutscher Kaiser Konig

Na obversu zlatnika nalazi se lik njemačkog imperatora Friedricha III prikazanog u desnom profilu, s bradom i brkovima. Tekst “Friedrich Deutscher Kaiser König V. Preussen” ispisan je kružno oko imperatorove glave, a ispod je utisnuta kovnička oznaka “A”.

Revers sadrži uobičajeni motiv na njemačkim kovanicama toga doba – raskriljenoga orla s krunom i lentom iznad glave, te vladarskim grbom na prsima. Tekst “Deutsches Reich”, koji označava zemlju izdanja (“Njemačka država”) zajedno s godinom izdanja ispisana je polukružno u gornjem dijelu kovanice iznad orla. Nominala kovanice “20 mark” zabilježena je u donjem dijelu obversa, ispod orlovih nogu. Tekst nominale od ostalog je teksta na obversu odijeljen dvjema petokrakim zvijezdama.

Premda se kovanica zlatnik 20 mark Friedrich Deutscher Kaiser König V. Preussen kovala samo jedne godine, ona je proizvedena u iznimno velikoj nakladi od 5 milijuna i 364 tisuće primjeraka. Osim kovanica standardne kakvoće kovanja, postoje i tzv. dokazna (“proof”) izdanja koja imaju nešto veću numizmatičku vrijednost.

Ukupna masa u gramima: 7.965

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2304