gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog von Baden

Zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog Von Baden, Njemačka

Lik velikog vojvode njemačke pokrajine Baden nalazi se na kovanici zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog Von Baden. Prije nego što je formalno naslijedio prijestolje od svojega brata, vojvode Ludwiga II od Badena, Friedrich je od 1852. pa do bratove smrti 1858. godine Badenom vladao kao princ regent. Vojvoda Ludwig II, naime, proglašen je nesposobnim za vladanje zbog duševne bolesti.

Cijena: 1.863,42 kuna ili 251,11 eura

Friedrich Grosherzog Von Baden bio je poznat kao relativno liberalan podržavatelj konstitucionalne monarhije. Umro je 1907. godine, a naslijedio ga je sin Frederick II, koji je ujedno bio i zadnji vojvoda pokrajine Baden.

Posjedujete li zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog von Baden? Želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane kao optjecajno sredstvo u njemačkim pokrajinama otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci ustanovit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost.

Opis kovanice zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog Von Baden

Tekst “Friedrich Grosherzog Von Baden” ispisan je na obversu zlatnog numizmatika nominale 20 maraka kružno oko vladareve glave u profilu okrenutom ulijevo. Ispod biste utisnuta je kovnička oznaka “G”. Orao s raskriljenim krilima, uobičajeni motiv s njemačkih kovanica toga doba, nalazi se na reversu numizmatika zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog Von Baden. S lijeve strane orla ispisana je riječ “Deutsches”, a s desne “Reich”. Na dnu, lijevo i desno od orlovih nogu ispisana je nominala kovanice “20 M.” (skraćenica za “mark”), a ispod je utisnuta godina izdanja. Zlatnik s navedenim dizajnerskim elementima reversa kovan je 1872, 1873. i 1874. godine, a zatim je dizajn ponešto promijenjen.

Novije izdanje numizmatika zlatnik 20 mark Friedrich Grosherzog Von Baden, koje je u optjecaj puštano 1894. i 1895. godine, na reversu ima raskriljenoga orla s raskošnijim krilima. Tekst “Deutsches Reich” zajedno s godinom izdanja polukružno je postavljen iznad orla, a nominala “20 mark” postavljena je uz donji rub kovanice i vizualno je odijeljena od ostatka teksta dvjema zvijezdama.

Zlatnik 20 mar Friedrich Grosherzog Von Baden proizveden je u ukupno nešto malo manje od dva milijuna primjeraka, pri čemu je najbrojnije izdanje ono iz 1873. godine, kada je u optjecaj pušteno 517 tisuća primjeraka ovog numizmatika.

Ukupna masa u gramima: 7.965

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2304