gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser

Zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser, Prussia, numizmatika, zlatna kovanica

Kovanica s likom imperatora Wilhelma II, zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser spada u red najčešćih i najrasprostranjenijih optjecajnih zlatnih numizmatika nominale 20 njemačkih maraka s kraja 19. i početka 20 stoljeća.

Cijena: 1.863,42 kuna ili 251,11 eura

Posjedujete li zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser? Želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Njemačkoj otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Wilhelm II bio je zadnji njemački imperator i kralj Prusije od 1888. godine pa sve do sloma carske Njemačke nakon poraza u prvom svjetskom ratu 1918. godine. Britanska kraljica Victoria bila mu je baka, a on je sâm bio u srodstvu s brojnim monarsima i prinčevima diljem Europe.

Prusija je u to vrijeme smatrana srcem Njemačke, pa su stoga i zlatne kovanice koje su se ondje izrađivale bile rasprostranjeno sredstvo plaćanja. Zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser kovan je od 1888. do 1913. godine u nekoliko desetaka milijuna primjeraka. Samo jedne godine izdavanja ovog numizmatika, 1889., izrađeno je čak 9 milijuna i 642 tisuće komada. Među osobito česte godine spadaju i 1910. godina, kada je izrađeno 9 milijuna i 398 tisuća primjeraka zlatnika s likom pruskog imperatora, te 1906. godina kada je u optjecaj pušteno 7 milijuna i 889 tisuća komada. Samo je prve godine izdavanja, 1888., izrađeno manje od milijun primjeraka ove kovanice.

Opis numizmatika zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser

Postoji ukupno dva različita izdanja s blago izmijenjenim dizajnom zlatne kovanice s likom Wilhelma II. Prvo izdanje kovano je 1888. i 1889. godine, a od kasnijega izdanja razlikuje se po nešto manjoj površini što ga raskriljeni orao koji na prsima drži carski grb zauzima na reversu kovanice. Drugo izdanje počelo se kovati 1890. godine, a zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser kovao se svake godine u nepromijenjenom obliku (osim, dakako, promijenjene godine izdanja), sve do 1913. godine.

Na aversu kovanice zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser nalazi se lik njemačkoga imperatora i kralja Prusije u zrelim godinama, u profilu okrenutog udesno. Polukružno iznad vladareve glave ispisan je tekst “Wilhelm II Deutscher Kaiser König V. Preussen”. Na dnu, ispod biste imperatora nalazi se kovnička oznaka, ako postoji

Avers numizmatika zlatnik 20 mark Wilhelm II Deutscher Kaiser sadrži orla raskriljenih krila na čijim se prsima nalazi carski grb. Iznad orla ispisan je tekst “Deutsches Reich”, te godina izdanja kovanice, a u podnožu je utisnuta nominala “20 mark”.

Ukupna masa u gramima: 7.98

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.2304