Dukat Concordia Res Parvae Crescunt

Dukat Concordia Res Parvae Crescunt

Najpopularnija i najrasprostranjenija nizozemska zlatna kovanica zacijelo je dukat Concordia Res Parvae Crescunt. Radi se o često upotrebljavanoj i lako prepoznatljivoj zlatnoj kovanici koja se u različitim inačicama proizvodila još od 16. stoljeća.

Cijena: 1.136,76 kuna ili 151,05 eura

Izdanje s početka 19. stoljeća kovano je u razdoblju od 1806. do 1808. godine. Nakon dolaska Francuza Louisa Bonapartea na nizozemski tron, trgovački dukati u Nizozemskoj počeli su se kovati s njegovim likom.

Ako posjedujete dukat Concordia Res Parvae Crescunt, te ga želite ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Naši stručnjaci za vas mogu obaviti i procjenu numizmatičke vrijednosti kovanice. Za vaš zlatnik putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u izvan Zagreba. Ako procijenimo da je vaša kovanica numizmatički vrijedna, ponudit ćemo vam prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice dukat Concordia Res Parvae Crescunt

Na obversu kovanice prikazan je lik oklopljenoga viteza s mačem i strelicama u rukama. Latinski tekst ispisan kružno oko viteza glasi “Concordia Res Parvae Crescunt”, što u slobodnom prijevodu znači “male države napreduju zahvaljujući jedinstvu”. Inačica je to latinske poslovice koja je atribuirana rimskom filozofu Seneci, a koju su kasnije – prevedenu na svoje jezike – preuzeli kao nacionalni moto najprije Nizozemci, a zatim i Belgijanci, Bugari, Južnoafrikanci i Malazijci.

Dukat Concordia Res Parvae Crescunt na reversu ima iskovan kvadrat ukrašen ornamentom, u kojem je ispisan tekst “Mo. Aur. Reg. Belgii Ad Legem Imperii”, što ponovno u slobodnom prijevodu znači “novac provincije Belgii (Nizozemska) u skladu s imperijalnim zakonom”. Tekst zapravo podsjeća sudionike u trgovinskoj transakciji kako je riječ o sredstvu plaćanja što ga sakcionira država Nizozemska.

Izdanja nizozemskog dukata

Izdanje kovanice dukat Concordia Res Parvae Crescunt s početka 19. stoljeća iskovano je u ukupno 1,5 milijuna primjeraka. Budući da dukat nema status službenoga sredstva plaćanja nego država samo jamči čistoću i masu čistoga zlata u kovanici, privatne osobe sve do 1982. godine mogle su od državne nizozemske kovnice zatražiti kovanje te kovanice ako bi donijeli vlastito zlato za preradu.

Nizozemska država u 19. i početkom 20. stoljeća nastavila je tradiciju izdavanja popularnih dukata. Više milijuna primjeraka iskovano je u razdoblju od 1817. do 1840, a u to su se vrijeme osim u Nizozemskoj, dukati kovali i u Rusiji. Novo izdanje dukata s nešto manjim nakladama kovalo se i u razdoblju od 1849. do 1937. godine, te zatim ponovno s manjim prekidima od 1960. godine pa sve do danas.