Zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef, Ugarska

Numizmatika, zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef, zlatna kovanica

Monetarna reforma u Austro-Ugarskoj Monarhiji iz 1892. godine dovela je do prestanka proizvodnje kovanica dualne nominale od 10 franaka ili 4 forinta i 20 franaka ili 8 forinta prestanu proizvoditi, te su se umjesto njih u optjecaju počele pojavljivati kovanice zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef i zlatnik veće nominale od 20 korona.

Cijena: 1.160,93 kuna ili 154,17 eura

Austrijska i Ugarska vlada  – kao sastavni dio monetarne reforme i nastojanja da se vrijednost lokalne valute stabilizira –  izgubile su mogućnost proizvodnje novca. Kontrolu monetarnog sustava Monarhije preuzela je Austro-Ugarska banka koja se idućih deset godina žestoko borila za svoju nezavisnost.

Premda je glavnu riječ oko količine proizvedenih kovanica vodila središnja banka, u Austriji i u Ugarskoj su se i dalje proizvodile kovanice identičnih svojstava, ali potpuno različitog dizajna.

Ako u vlasništvu imate zlatnik nominale 10 korona Ferencz Jozsef, te ga želite ponuditi za otkup, svakako nas kontaktirajte. Naši stručnjaci obavit će za vas i procjenu numizmatičke vrijednosti kovanice. Za zlatnike nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnika i isplatu novca obavljamo u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima regije. Bude li vaša kovanica numizmatički vrijedna, ponudit ćemo vam prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef

Lik imperatora Franje Josipa prikazanog od glave do pete, s vladarskim plaštem i krunom Sv. Stjepana u lijevoj ruci prikazan je na obverzu (licu) numizmatika zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef. Kružno uz obod kovanice ispisan je tekst na mađarskome jeziku “Ferencz Józef I K A CS ES M H S D O AP Kir”. U podnožju obverza utisnuta je godina izdanja.

Ugarski grb ispod kojega su postavljeni grbovi povijesnih hrvatskih zemalja nalazi se u središtu reversa numizmatika zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef. Grb s lijeve i desne strane podupiru dva krilata anđela, a iznad grba stoji kruna Sv. Stjepana. Iznad grba i krune ispisana je država izdanja kovanice “Magyar Királyság”. Neposredno ispod grba sitnim je slovima utisnuta kovnička oznaka K.B., a ispod nje kružno je uz obod kovanice navedena nominala “10 korona”.

U prve dvije godine izdavanja numizmatika zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef, 1892. i 1893., u optjecaj je pušteno više od milijun primjeraka ove kovanice. U kasnijim je godinama godišnja naklada smanjena, ali je rijetko kada bila manja od 200 tisuća primjeraka.

Zadnja godina izdanja numizmatika zlatnik 10 korona Ferencz Jozsef bila je 1915., i tada je otisnuto svega 54 tisuće primjeraka, zbog čega izdanje iz te godine ima nešto veću numizmatičku vrijednost.