Zlatnik 5 rublei Nikolaj II, Carska Rusija

Numizmatika, zlatnik 5 rublei Nikolaj II, zlatna kovanica

Lik zadnjega ruskog cara, koji je ujedno imao i titulu ruskoga imperatora, velikog vojvode Finske i poljskoga kralja, nalazi se na kovanici zlatnik 5 rublei Nikolaj II.

Cijena: 1.272,98 kuna ili 169,45 eura

Tijekom 23 godine vladavine, Nikolaj II bio je poznat kao nemilosrdni vladar, koji je svoje političke oponente žestoko proganjao, a neuspješnu revoluciju iz 1905. godine ugušio je u krvi.

Nikolaj II bio je prisiljen abdicirati u ožujku 1917. godine nakon februarske revolucije, a potom su on, njegova obitelj zajedno s nekoliko slugu bili zatočeni od strane nove vlasti sve dok ih Boljševici nisu likvidirali sredinom srpnja 1918. godine. U trenutku smrti, ukupna vrijednost imovine cara Nikolaja II procijenjena na tadašnjih 900 milijuna dolara, što u današnjim dolarima iznosi oko 300 milijardi. To zadnjeg ruskog imperatora svrstava među najbogatije monarhe u ljudskoj povijesti.

Ako posjedujete zlatnik 5 rublei Nikolaj II, te ga želite ponuditi za otkup, svakako nas kontaktirajte. Naši stručnjaci za vas mogu obaviti i procjenu numizmatičke vrijednosti kovanice. Za vaš zlatnik putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje obavljamo i u drugim područjima regije. Ako procijenimo da je vaša kovanica numizmatički vrijedna, možemo organizirati prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 5 rublei Nikolaj II

Bista Nikolaja okrenuta u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) zlatne kovanice nominale 5 rubalja. Kružno oko imperatorove glave ispisan je tekst na ruskoj ćirilici: “Б.М. НИКОЛАИ II ИМЕРАТОРЪ И САМОДЕРЖЕЦЪ ВСЕРОСС.” ili latinicom “B. M. Nikolai II Imperator I Samoderžec Vceross”.

Revers (naličje) numizmatika zlatnik 5 rublei Nikolaj II sadrži tradicionalni heraldički motiv Rusije koji se nalazi i na suvremenome ruskom grbu: dvoglavi orao s krunom i lentom koji ima raširena krila. U kandžama lijeve noge drži vladarsko žezlo, dok se u kandžama lijeve nalazi carska bula. Nominala od 5 rubalja (5 rublei) ispisana je polukružno ispod orlovih nogu. Godina izdanja utisnuta je u nastavku odmah iza nominale.

Zlatnik 5 rublei Nikolaj II bio je kovan samo u kovnici u Sankt Petersburgu, a prvi put je u optjecaj puštena 1897. godine u pet milijuna 372 tisuće primjeraka. Iduće je godine naklada ove kovanice gotovo udesetorostručena, te je bila proizvedena u više od 52 milijuna komada. Do 1911. godine, kada se u optjecaju pojavilo zadnje izdanje ovoga zlatnika, ukupno je proizvedeno gotovo 100 milijuna primjeraka.