Zlatnik 100 francs Anđeo

Zlatnik 100 francs Anđeo, Treća Francuska Republika

U drugoj polovici 70-tih godina 19. stoljeća, u jeku teških političkih turbulencija u Francuskoj, nastaje zlatnik 100 francs Anđeo.

Cijena: 10.241,83 kuna ili 1.356,83 eura

Ako u svome vlasništvu imate zlatnik 100 francs Anđeo koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj regionalnoj cijeni.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o motivu sa zlatnika

Drugi Francuski imperij i vladar Napoleon III koji ga je personificirao završio je neslavnim porazom protiv Prusije 1870. godine u bitci kod Sedana. Nastavak francusko-pruskoga rata i posljedične ratne reparacije što su ih Njemci nametnuli Francuzima bile su težak teret za novostvorenu Treću Francusku Republiku. Premda je ona izvorno bila mišljena kao privremena francuska vlada, ona je trajala sve do 1940. godine, odnosno, do kapitulacije pred Hitlerom.

U teškim vojnim i političkim okolnostima francuska je vlada započela proizvodnju novih optjecajnih zlatnih kovanica. Kovnički dizajn s likom imperatora Napoleona III više nije bio prihvatljiv. Stoga su se dizajneri okrenuli republikanskim motivima iz doba Prve i Druge Francuske Republike. Najprije je 1871. godine započela proizvodnja novih zlatnika nominale 20 franaka.

Izdanja kovanice zlatnik 100 francs Anđeo i 50 francs Anđeo

Prvo izdanje kovanice zlatnik 100 francs Anđeo u optjecaj je pušten 1878. godine, zajedno s kovanicom istoga dizajna nominale 50 francs. Obje ove kovanice nisu proizvedene u spektakularno velikim nakladama. Kovanica od 100 franaka u prvoj je godini iskovana u 13 tisuća primjeraka, a kovanica od 50 franaka u nešto malo više od pet tisuća.

Broj proizvedenih primjeraka kovanice zlatnik 100 francs Anđeo tijekom idućih nekoliko godina ponešto se povećao, dok je naklada kovanica od 50 franaka drastično smanjena, te kasnije nikada nije bila viša od 800 komada godišnje. Zbog toga zlatne kovanice od 50 franaka u pravilu imaju i nešto veću numizmatičku vrijednost.

Na reversu kovanice zlatnik 100 francs Anđeo prikazan je lik anđela s krilima kako ispisuje francuski ustav. Zanimljivo je spomenuti da se jedino na kovanicama od 50 i 100 franaka na listu papira doista može i pročitati riječ “Constitution” (ustav), dok na kovanicama od 20 franaka riječ nije ugravirana. Desno od anđela stoji pijetao, simbol nacionalnog ponosa Francuza, hrabrosti i izdržljivosti. Polukružno iznad anđela ispisan je naziv države koja izdaje kovanicu “Republique Française”. Zlatnik 100 francs Anđeo na reversu ima ispisan moto francuske republike “Liberté, Égalité, Fraternité”. U sredini je otisnuta nominala 100 franaka i godina izdanja. Na dnu slovo “A” utvrđuje kako je kovanica iskovana u pariškoj kovnici.