Zlatnik 20 francs Anđeo

Zlatnik 20 francs Anđeo Treća Francuska Republika
Treća Francuska Republika izdala je zlatnik 20 francs Anđeo nakon što je Drugi Francuski imperij doživio slom, a imperator Napoleon III pobjegao u egzil u Englesku. Budući da su svi zlatnici kovani do 1870. godine sadržavali lik omraženoga vlastodršca, bilo je logično da čelnici Treće Republike odluče promijeniti dizajn kovanica. Novi je dizajn sadržavao narodne simbole koji bili poznati među Francuzima prije vladavine Napoleona Bonapartea.

Cijena: 2.048,37 kuna ili 271,37 eura

Posjedujete zlatnik 20 francs Anđeo koji želite ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem i zatražite ponudu. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i isplatu novca vršimo u našem središnjem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim područjima regije. Numizmatički stručnjaci internetskog portala Zlatnici obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Uz već poznatoga pijetla i moto “Liberté, Égalité, Fraternité”, na kovanici zlatnik 20 francs Anđeo su se našli još neki novi simboli: anđeo koji na ploči ispisuje republikanski ustav, i žitni snop (faces), simbol snage u jedinstvu. Svi ti motivi nalaze se na obversu kovanice. Polukružno iznad anđela ispisan je naziv države “Republique Française”. Vrlo sličan dizajn s Anđelom i pijetlom imala je i zlatna kovanica od 100 franaka.

Moto “Liberté, Égalité, Fraternité” koji se proširio u jeku Francuske revolucije 1789. godine, na zlatnicima od 20 franaka nije bio poželjan gotovo 20 godina. No, sada, nakon što je Napoleon svrgnut s vlasti, čelnici Treće Republike odlučili su ga vratiti na revers zlatne kovanice. On se nalazi ispisan kružno uz rub kovanice. U središtu kovanice ispisana je nominala od 20 franaka, a ispod nje i godina izdavanja. Uz donji rub reversa utisnuta je oznaka “A” koja utvrđuje da je zlatnik kovan u pariškoj kovnici. Budući da zlatnik 20 francs Anđeo nije kovan ni u jednoj drugoj francuskoj kovnici, svi zlatnici imaju oznaku “A”.

Izdanja kovanice zlatnik 20 francs Anđeo

Zlatnik 20 francs Anđeo bio je kovan razdoblju od 1871. do 1900. godine. Najveći broj numizmatika iskovan je 1877. godine, 12 milijuna 759 tisuća primjeraka. Naklada iz 1897. godine bila je 11 milijuna i 69 tisuća primjeraka.

Osobito vrijedni primjerci su dokazni (proof) primjerci iz 1878, 1887 i 1889. godine, budući da su oni proizvedeni u nakladama od svega nekoliko desetaka do najviše stotinu komada. Postoje i obične kovanice izdane tih godina koje nemaju znatnu numizmatičku vrijednost.