Zlatnik 500 francs 75 euro David

Zlatnik 500 francs 75 euro David skulptura, Francuska

Republika Francuska 1996. godine izdala je seriju zlatnih kovanica dualne nominale zlatnik 500 francs 75 euro na kojima su predstavljena najznamenitija europska i svjetska likovna i kiparska djela. Serija je nazvana “Dragocjenosti iz muzeja Europe”. Jedna od najprominentnijih numizmatika iz te serije zacijelo je izdanje s likom Michelangelova Davida.

Cijena: 11.176,27 kuna ili 1.484,20 eura

Ako u svome vlasništvu imate zlatnik 500 francs 75 euro David koji želite ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Vašu kovanicu možete prodati putem naših internetskih stranica po najpovoljnijoj cijeni u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o zlatniku

Na obversu kovanice nalazi se skulptura pokraj koje stoje inicijali Republike Francuske (RF) te godina izdanja numizmatika. Na desnoj strani uz glavu skulpture ispisan je naziv skulpture “David”, a u donjem lijevom dijelu obversa nalazi se Michelangelov slikarski potpis “Michel Ange”.

Revers kovanice sadrži krug s dvanaest zvijezdica sa zastave Europske Unije unutar kojeg je upisana nominala kovanice zlatnik 500 francs 75 euro. Izvan zvjezdica, uz rub kovanice u gornjem dijelu ispisan je naziv serije kovanica “Trésors des Musées d’Europe”, ili u prijevodu “Dragocjenosti iz europskih muzeja”. U donjem dijelu reversa ispisana je krilatica francuske revolucije “Liberté-Égalité-Fraternité”, odnosno, “Sloboda-Jednakost-Bratstvo”.

Zlatnik 500 francs 75 euro iskovan je u pet tisuća primjeraka, a sadrži jednu uncu čistoga zlata.

Izdanja kovanice zlatnik 500 francs 75 euro

Osim Davida, u seriji zlatnika “Dragocjenosti iz europskih muzeja” pojavljuje se, među ostalima, i skulptura Augustea Rodina “Mislilac”, “Mala plesačica” Edgar Degasa, kineska skulptura slona iz dinastije Shang, Autoportret Vincenta Van Gogha i “Svirač na fruli” Édouarda Maneta. Neke od kovanica iz te serije kovane su u nominali od 100 francs 15 euro.