Zlatnik 500 kuna Zagrebačka biskupija

Zlatnik 500 kuna Zagrebačka nadbiskupija

U povodu 900. obljetnice utemeljenja nove dijeceze sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska narodna banka izdala je 1994. godine zlatnik 500 kuna Zagrebačka biskupija. Ugarski kralj Ladislav utemeljio je biskupiju kako bi učvrstio  novostečenu vlast u Posavskoj Hrvatskoj.

Cijena: 1.126,31 kuna ili 148,07 eura

Hrvatski se biskupi nastojali su još od 13. stoljeća uzdignuti svoje djelovanje na razinu nadbiskupije, kako bi se time izuzeli od ugarske crkvene hijerarhije, no zbog nepovoljnih političkih okolnosti to im je uspjelo tek sredinom 19. stoljeća. Zagrebačka nadbiskupija danas je ujedno i metropolija kojoj su podložne biskupije u Varaždinu, Sisku, Bjelovaru i Križevcima, te grkokatolička Križevačka biskupija.

Posjedujete zlatnik 500 kuna Zagrebačka biskupija koji želite ponuditi za otkup? Želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti? Svakako nas kontaktirajte. Vašu kovanicu možete prodati putem internetskih stranica Zlatnici  po najpovoljnijoj cijeni u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Bude li vaša kovanica procijenjena kao numizmatički zanimljiva, predložit ćemo vam prodaju putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 500 kuna Zagrebačka biskupija

U središtu aversa (lica) kovanice zlatnik 500 kuna Zagrebačka biskupja nalazi se gravura stare katedrale Uznesenja Blažene Djevie Marije i Svetih Stjepana i Ladislava – u narodu poznata jednostavno i kao Zagrebačka katedrala – koja je izrađena prema litografiji Juliusa Huhna. Iznad motiva katedrale utisnut je državni grb, dok je kružno lijevo i desno ispisana zemlja izdanja “REPUBLIKA HRVATSKA”. U donjem dijelu aversa ispisana je nominala “500 KUNA”.

Revers numizmatika sadrži dva središnja motiva ukomponirana u krugove. U gornjem je krugu detalj plenarija od bjelokosti iz 11. stoljeća, najstarijeg sačuvanog predmeta iz riznice Zagrebačke katedrale. Donji krug sadrži prikaz najstarijega poznatog grba grada Zagreba. Krugove lijevo i desno podupiru dva anđela. Kružno oko motiva na reversu ispisan je tekst “ZAGREBAČKA BISKUPIJA”, dok su lijevo i desno od teksta ispisane godine 1094. i 1994, koje označavaju razdoblje jubileja. Pri dnu je ispisan tekst “GRAD ZAGREB”.

Zlatnik 500 kuna Zagrebačka biskupija kovan je u dva izdanja, pri čemu su oba izdanja 1994. godine. Drugo izdanje razlikuje se od prvog po maloj oznaci s rimskim brojem II u kružiću koja je utisnuta na aversu lijevo od hrvatskoga državnog grba. Svako izdanje iskovano je u tisuću primjeraka.

Obod kovanice je nazubljen.

Promjer kovanice iznosi 20 milimetara.

Autor dizajna: Damir Mataušić