gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 franc Albert, belgijski kralj

Zlatnik 20 franc Albert, kralj belgijski, Belgija

Prvo i jedino izdanje kovanice zlatnik 20 franc Albert s likom belgijskoga kralja u optjecaj je kao numizmatika pušteno 1914. godine. Zapravo, radi se o dva izdanja numizmatika s potpuno istim motivima, ali koja se razlikuju u jeziku.

Cijena: 1.510,15 kuna ili 203,51 eura

Ako posjedujete zlatnik 20 franc Albert koji želite ponuditi za otkup ili pak samo želite procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Nudimo najpovoljniju cijenu otkupa zlatnika. Za numizmatički vrijedne primjerke nudimo prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Opis numizmatika zlatnik 20 franc Albert

Izdanje na francuskom jeziku oko glave kralja Alberta ima ispisan tekst “Albert Roi Des Belges”, dok u izdanju na flamanskome jeziku na istome mjesto stoji natpis “Albert Koning Der Belgen”, što u prijevodu znači “Albert kralj Belgije”. Svako izdanje otkovano je u 125 tisuća primjeraka, dakle, ukupno 250 tisuća.

Kao i u slučaju kovanica od 20 franaka s likom Leopolda II, postoje kovanice zlatnik 20 franc Albert kod kojih je tekst na rubu ispisan tako da se ispravno može čitati kada je obvers kovanice okrenut prema gore, ali i kovanice kod kojih revers mora biti okrenut prema gore ako ne želimo da rubni tekst ne bude okrenut naopako. Po rubu kovanice ispisan je tekst “Des Belges”, odnosno “Der Belgen”, ovisno o jeziku kojim je ispisan tekst na obversu.

Kralj Albert belgijski je suveren postao 1909. nakon smrti strica Leopolda II. Njegova je vladavina trajala četvrt stoljeća, i u tom je razdoblju Belgija prošla kroz brojne nedaće. Tijekom prvoga svjetskog rata Belgija je bila pregažena i okupirana od strane Njemačke.

Omiljeni monarh

U odnosu na svoga strica, kralja Leopolda II, Albert je bio skroman i nenametljiv monarh, zbog čega je bio omiljen u narodu. Za vrijeme rata aktivno je sudjelovao u borbama, dok je njegova supruga, kraljica Elizabeta, skrbila za ranjene kao medicinska sestra. Pred kraj rata, zapovijedao je završnim borbama za oslobađanje Belgije, zbog čega ga je narod prilikom ulaska belgijskih trupa u Bruxelles dočekao kao heroja.

Kralj Albert poginuo je nesretnim slučajem prilikom planinarenja u planinama kraj belgijskoga sela Namura, 1934. godine. Na prijestolju ga je naslijedio njegov sin, Leopold III.

Revers kovanice zlatnik 20 franc Albert sadrži kraljevski grb koji odvaja nominalu “20 F” i godinu izdanja. U središtu grba uzdignuti je lav. Kovanica je izrađena prema specifikaciji Latinske monetarne unije.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867