Zlatnik 10000 dinara Preserve Planet Earth

Zlatnik 10000 dinara Preserve Planet Earth, Bosna i Hercegovina

Zlatnik 10000 dinara Preserve Planet Earth dio je serije zlatnih kovanica s motivima iz životinjskoga svijeta koje su kovane za potrebe Bosne i Hercegovine. Prvi zlatnik u seriji iskovan je 1993. godine, a posljednji 1997. godine. Ukupno je u seriji “Sačuvajmo planetu zemlju” u optjecaj pušteno dvanaest zlatnih kovanica.

Cijena: 1.992,17 kuna ili 261,89 eura

Prvu skupinu motiva čine izumrle životinje: Brontosaurus, Tyranosaurus Rex i Eohippus. Druga skupina motiva jest iz životinjskoga svijeta koji danas susrećemo u prirodi: divlja guska, rječni vodomar, pupavac, medvjed, vuk i jež.

Ako posjedujete bosansko-hercegovački zlatnik nominale 10000 dinara koji želite ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Nudimo najpovoljniju cijenu otkupa zlatnika na regionalnom tržištu. Za numizmatički vrijedne primjerke obavljamo prodaju putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Opis numizmatika 10000 dinara Preserve Planet Earth

Svaka zlatna kovanica na reversu ima prikazanu životinju oko koje je kružno ispisan tekst “PRESERVE PLANET EARTH”, dok se na dnu, ispod motiva, nalazi nominala 10000 dinara. Izuzetak je zadnja kovanica iz serije koja je u optjecaj puštena 1997. godine, a koja predstavlja prigodno izdanje u povodu prikazivanja filma “Jurrasic Park” (Jurski park). Tekst na njezinu reversu glasi “TYRANNOSAURUS REX” koji je kružno postavljen oko motiva izumrle životinje.

Sve kovanice iz serije zlatnik 10000 dinara Preserve Planet Earth imaju identičan avers (naličje). U gornjem dijelu aversa numizmatika nalazi se prominentno postavljen bosanskohercegovački grb sa šest ljiljana, dok je u donjem dijelu motiv mostarskoga Starog mosta. Kružno uz rub kovanice ispisan je tekst “BOSNA I HERCEGOVINA”, a na dnu je utisnuta godina izdanja svake pojedine kovanice.

Prvi u seriji “Preserve Planet Earth”, odnosno, “Sačuvajmo planetu zemlju” jest zlatnik iz 1993. godine s motivom Brontosaurusa. Kao i sve kovanice iz serije, i ova ima nominalu od 10000 dinara. Iste je godine u optjecaj puštena i kovanica s motivom Tyranosaurus Rex. Svako izdanje iskovano je u pet tisuća primjeraka.

Godinu dana kasnije, 1994. godine, izdane su četiri kovanice iz serije: vuk, medvjed, rječni vodomar, te izumrli Eohippus. I svako od ovih izdanja također je proizvedeno u pet tisuća primjeraka. Zlatne kovanice iz 1995. godine imale su kao motive ježa, te ponovno Eohippusa, a iz 1996. godine pticu pupavca, te gusku.