gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-9988504-3');

Zlatnik 20 franc Leopold II

Zlatnik 20 franc Leopold II, Belgija, numizmatika, zlatna kovanica

Među rasprostranjenijim kovanicama izrađenim prema specifikaciji Latinske monetarne unije svakako spada zlatnik 20 franc Leopold II.

Cijena: 1.493,07 kuna ili 201,21 eura

Zlatnik 20 franc Leopold II kovan je kao numizmatika za potrebe belgijskoga vladara Leopolda II u razdoblju od 1867. do 1882. godine. Leopold II belgijski je tron preuzeo u prosincu 1865. godine, te je potom Belgijom vladao sve do svoje smrti 1909. godine. Poznat je kao osoba izravno povezana sa stvaranjem i eksploatacijom resursa na području Konga u Africi, odnosno, stvaranjem belgijske kolonije pod nazivom “Slobodna država Kongo”.

Avers kovanice sadrži lik kralja Leopolda II s bradom i brkovima, okrenutog udesno. Oko glave Leopolda II ispisan je tekst “Leopold II Roi Des Belges”. Na dnu aversa nalazi se utisnuta godina izdanja numizmatika. Revers kovanice sadrži belgijski kraljevski grb s lavom. Nominala od 20 belgijskih franaka na kovanici zlatnik 20 francs Leopold II ispisana je u donjem dijelu reversa. Iznad grba ispisan je tekst “L’Union Fait la Force”.

Ukoliko posjedujete zlatnik 20 franc Leopold II koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske i svjetske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u drugim krajevima diljem regije. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas procjenu kovanice i utvrdit će ima li dodatnu numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost znatno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Izdanja kovanice zlatnik 20 franc Leopold II

Zlatnik 20 franc Leopold II redovito je kovan u godišnjim nakladama od preko milijun primjeraka. Vrhunac je dosegnut 1877. godine kada je samo u jednoj godini proizvedeno čak 5,9 milijuna primjeraka ove kovanice. Pet godina kasnije, proizvodnja je 1882. pala na 522 tisuće primjeraka, a to je ujedno bila zadnja godina tijekom koje se proizvodio zlatnik 20 franc Leopold II.

Izdanje iz 1871. godine zanimljivo je po tome što je lik kralja Leopolda II prikazan s nešto dužom bradom nego na kovanicama iz ostalih godina. Iste godine, međutim, kovani su i zlatnici s normalnom dužinom brade, tako da je zapravo ta godina poznata po dva za nijansu različita oblika aversa.

Također, zlatnici franc Leopold II s godinama izdanja 1869, 1870, 1871, 1874. i 1876. kovani su s dvije različite pozicije s obzirom na tekst utisnut u obodu. U jednom slučaju, tekst oboda čista se ispravno kada je kao gornja ploha postavljen avers kovanice, a u drugom slučaju tekst oboda ispisan je naopako, pa kovanicu treba okrenuti tako da je gornja ploha revers kovanice.

Nakon smrti kralja Leopolda II, belgijski je tron preuzeo njegov nećak Albert, sin Leopoldova brata, princa Philippea. Lik kralja Alberta također se pojavljuje na zlatnoj kovanici od 20 belgijskih franaka.

Ukupna masa u gramima: 6.4516

Udio mase zlata: 0.9

Masa čistog zlata u uncama: 0.1867