Zlatnik 500 schilling s glazbenim motivima

Numizmatika, zlatnik 500 schilling Mozart Don Giovanni, zlatna kovanica

Republika Austrija započela je 1991. godine izdavanje serije kovanica zlatnik 500 schilling s motivima iz svijeta glazbe. Austrija ima dugu tradiciju izdavanja prigodnih zlatnih i srebrnih kovanica vrhunske kakvoće. Prva u navedenoj seriji kovanica posvećena je Wolfgangu Amadeusu Mozartu, svjetski poznatom klasičnom skladatelju koji se rodio 1756. godine u austrijskom Salzburgu.

Cijena: 2.632,42 kuna ili 350,40 eura

Ako posjedujete zlatnik 500 schilling koji želite ponuditi za otkup ili pak samo želite procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, svakako nas kontaktirajte. Nudimo najpovoljniju cijenu otkupa zlatnika na regionalnome tržištu. Za numizmatički vrijedne primjerke obavljamo prodaju kovanice putem inozemne aukcijske kuće. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o zlatniku s glazbenim motivima

Na aversu kovanice zlatnik 500 schilling nalazi se Mozartov lik preuzet s portreta što ga je izradio austrijski slikar Johann Nepomuk della Croce. Na dnu je prikazan stiliziran Mozartov potpis, a desno se nalazi ispisana nominala od 500 schillinga. Oko skladateljeve glave kružno je ispisan tekst godine i zemlje izdanja: “1991 Republik Österreich”.

Revers (naličje) kovanice sadrži motiv iz Mozartove glasovite opere Don Giovanni. Polukružno iznad lika Don Giovannija koji drži žičani instrument u rukama ispisan je tekst naslova opere.

Promjer kovanice je 22 milimetara, iskovana je u 50 tisuća primjeraka.

Serija kovanica zlatnik 500 schilling nastavila se od 1992. do 1998. Tijekom toga vremena izdano je osam različitih izdanja s motivima iz svijeta glazbe i politike, dok je veličina, masa i čistoća kovanica ostala uvijek ista. Serija je nastavljena i nakon 1998. godine, ali s ponešto promijenjenim kovničkim specifikacijama.

Ostala izdanja kovanica zlatnik 500 schilling

Numizmatika zlatnik 150 jahre Wiener Philharmoniker, zlatna kovanicaBečka filharmonija bila je motiv kovanice izdane 1992. godine. Taj je zlatnik 500 schilling izdan u povodu 150. obljetnice osnivanja ugledne austrijske glazbene institucije. Dizajn ove kovanice kasnije je iskorišten kao osnova dizajna investicijskog zlatnika Wiener Philharmoniker koji je uskoro postao jedan od najpopularnijih ulagačkih kovanica na svijetu.

Na reversu kovanice nalazi se skupina filharmonijskih instrumenata, iznad kojih je polukružno ispisan tekst “150 jahre Wiener Philharmoniker”. Avers prikazuje interijer matične dvorane Bečke filharmonije, iznad koje polukružno piše “Republik Österreich”, dok je pri dnu aversa ispisana godina izdanja i nominala.

Zlatnik 500 schilling iz 1997. sadrži lik skladatelja Franca Schuberta izdane u povodu 200. obljetnice njegova rođenja (1791-1828). Bečki dječaci, glasoviti dječji zbor, bio je motiv kovanice zlatnik 500 schilling iz 1998. godine. Na reversu kovanice ispisan je tekst “Wiener Sëngerknaben 1498-1998”. Sve kovanice zlatnik 500 schilling kovane su u tiražama od približno 50 tisuća primjeraka.