Zlatnik 20 kronor Oscar II, zadnje izdanje

Zlatnik 20 kronor Oscar II, posljednje izdanje, Švedska

Četvrto, te ujedno i zadnje izdanje numizmatika zlatnik 20 kronor Oscar II s likom kralja Oscara II kovano je na prijelomu stoljeća, u razdoblju od tri godine, od 1900. do 1902. Informacije o svim ostalim izdanjima ovoga numizmatika možete pronaći klikom na link.

Cijena: 3.070,81 kuna ili 407,80 eura

Posjedujete li zlatnik 20 kronor koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski. Vrhunski numizmatički stručnjaci mogu za vas obaviti stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim dijelovima regije. Ako naši stručnjaci utvrde dodatnu vrijednost vašeg numizmatika, možemo vam ponuditi prodaju kovanice putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Na obversu kovanice nalazi se lik švedskoga kralja Oscara II u poznijim godinama, okrenutog udesno. Polukružno iznad kraljevske glave ispisan je tekst “Oscar II Sveriges Och Norges Konung”, a na dnu je utisnuta godina izdanja koja je od ostatka teksta odvojena dvjema zvjezdicama.

Revers numizmatika zlatnik 20 kronor Oscar II sadrži kraljevski grb s četiri polja. U prvome i četvrtom polju grba ponavljaju se motivi tri krune što predstavlja službeni švedski grb, a u drugome i trećem polju motivi lava uzdignutog na stražnje noge što je motiv Norveške. Grb je zakriljen vladarskim plaštem, i natkriven krunom. Polukružno ispod grba ispisana je nominala kovanice “20 kronor” a desno od grba i nominale utisnuta je kovnička oznaka EB. Iznad grba ispisan je službeni moto vladavine kralja Oscara II, “Brödrafolkens Väl”, što u prijevodu znači “Dobrobit za bratske narode”.

Službeni moto na kovanici zlatnik 20 kronor Oscar II

Tijekom vladavine Oscara II državna unija Švedske i Norveške bila razvrgnuta, a dvije su zemlje postale potpuno neovisne. Zbog toga je kraljev službeni moto doživio promjenu. Novi moto glasio je “Sveriges Val”, odnosno, “Dobrobit za Švedsku”. Novi se moto, međutim, nije pojavio na kovanicama zlatnik 20 koronor Oscar II, budući da se u vrijeme raspada zajedničke države 1905. godine ta kovanica više nije proizvodila.

Izdanje numizmatika zlatnik 20 kronor Oscar II s likom ostarjeloga monarha iskovano je 1900. godine u 104 tisuće, 1901. godine u 226 tisuća, a 1902. godine u 113 tisuća primjeraka.

Nova izdanja švedskih zlatnika od 20 kruna nisu se proizvodila od 1902. do 1925. godine. O izdanju zlatnika s likom kralja Gustafa V možete doznati više klikom na link.