Zlatnik 20 kronor Oscar II Sveriges Konung

Zlatnik 20 kronor Oscar II Sveriges Kronor Švedska

Čak četiri izdanja kovanice numizmatika zlatnik 20 kronor Oscar II Sveriges Konung sa sitnim promjenama u dizajnu kovana su u razdoblju od 1873. do 1902. godine.

Cijena: 3.070,81 kuna ili 407,80 eura

Posjedujete li zlatnik 20 kronor ili bilo koji drugi zlatnik kovan u Europi, a koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu putem e-maila ili telefonski. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci besplatno će putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o zlatniku

Prvo izdanje ovog numizmatika u optjecaju se pojavilo 1873. godine i u istome je obliku kovano iduće četiri godine. Na sebi je zadržavao kovničku oznaku S.T. Drugo izdanje numizmatika kovano je dvije godine, 1876. i 1877, a od prvoga se razlikovalo kraljevskim grbom koji se na naličju rasprostirao na većoj površini, te kovničkom oznakom EB.

Zlatnik 20 kronor Oscar II Sveriges Konung u trećem je izdanju kovan od 1877. do 1899. godine, a taj je zlatnik ujedno izdan i u najvećem broju primjeraka – gotovo dva milijuna. To se izdanje od ostalih razlikuje po sitnoj promjeni u natpisu oko glave kralja Oscara, koja je ostala i na četvrtome izdanju ovog numizmatika. Umjesto kratice O., ispisana je riječ OCH u tekstu “Oscar II Sveriges O. Norges Konung”.

Četvrto, te ujedno i zadnje izdanje kovanice zlatnik 20 kronor Oscar II Sveriges Konung kovano je na prijelomu stoljeća, od 1900. do 1902. godine. Na kovanici se prvi put pojavljuje lik kralja u poznijim godinama. Kovnička je oznaka i dalje EB. Više o ovome izdanju numizmatika možete doznati klikom na link.

Opis kovanice Zlatnik 20 kronor Oscar II

Na svim izdanjima kovanice zlatnik 20 kronor Oscar II Sveriges Konung godina izdanja utisnuta je na obversu, ispod kraljeve biste. Polukružno iznad glave okrenute udesno ispisan je tekst “Oscar II Sveriges O. Norges Konung”, odnosno, “Oscar II Sveriges Och Norges Konung”. Na reversu se nalazi kraljevski grb s četiri polja na kojima se ponavljaju motivi tri krune i lava uzdignutog na stražnjim nogama. Grb je natkrive krunom i vladarskim plaštem.

Desno od grba utisnuta je kovnička oznaka, a ispod grba ispisana je nominala kovanice “20 kronor”. Polukružno uz gornji rub kovanice iznad grba ispisan je tekst “Brödrafolkens Väl”, što predstavlja službeni moto vladavine kralja Oscara II sve do proglašenja neovisnosti Norveške od Švedske, a znači: “Dobrobit za bratske narode”.