Zlatnik 20 kronor Gustaf V Sveriges Konung, Švedska

Zlatnik 20 kronor Gustaf V Sveriges Konung, Švedska

Kralj Gustaf V, čiji se lik nalazi na kovanici zlatnik 20 kronor Gustaf V Sveriges Konung, švedski je tron naslijedio smrću oca Oscara II 1907. godine. Gustaf V vladao je Švedskom čak 43 godine, a tijekom njegove vladavine švedska vlada i parlament dobili su ključnu političku ulogu, ostavivši kralju samo ceremonijalne poslove.

Cijena: 3.070,81 kuna ili 407,80 eura

Ako posjedujete li zlatnik 20 kronor  koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, svakako nas kontaktirajte e-mailom ili telefonski. Vrhunski numizmatički stručnjaci mogu obaviti stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim dijelovima regije. Ako naši stručnjaci utvrde dodatnu vrijednost vašeg numizmatika, možemo vam ponuditi prodaju kovanice putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 20 kronor Gustaf V

Zlatnik 20 kronor Gustaf V izdan je samo 1925. godine u nešto više od 387 tisuća primjeraka. Na obversu numizmatika nalazi se kraljev lik okrenut udesno. Polukružno iznad kraljeve glave ispisan je tekst “Gustaf V Sveriges Konung”, a polukružno ispod utisnut je vladarski moto “Med Folket För Fosterlandet”, ili u prijevodu “s narodom za domovinu”. Lijevo ispod kraljeve biste utisnuta je kovnička oznaka. Kovanica je obrubljena specifičnim ovalnim ornamentom.

Obvers numizmatika zlatnik 20 kronor Gustaf V sadrži kraljevski grb s četiri polja u kojima se ponavljaju motivi tri krune i lava uzdignutog na stražnje noge. Grb je obrubljen vladarskim lancem s križem, a na vrhu se nalazi kraljevska kruna.  Nominala je ispisana skraćeno “20 Kr” i razdvojena je grbom. Na dnu se nalazi utisnuta godina izdanja 1925. I revers kovanice također je obrubljen ovalnim ornamentom poput onih na obversu.

Zadnja optjecajna kovanica

Kovanica zlatnik 20 kronor Gustaf V zadnja je optjecajna kovanica nominale 20 kruna izdana u Švedskoj. Od tada se u toj zemlji izdaju samo prigodne zlatne kovanice većih nominala.

Prethodna izdanja optjecajnih kovanica od 20 kruna izdavana su u razdoblju od 1873. do 1902, i to s likom Gustafova oca Oskara II. Više o tim izdanjima možete doznati ovdje i ovdje.