Zlatnik 10 kronor Oscar II Sveriges Konung, Švedska

Zlatnik 10 kronor Oscar II Sveriges Konung, Švedska

Istovremeno kao i kovanica nominale 20 kruna, u optjecaj je puštena i kovanica zlatnik 10 kronor Oscar II. Prvo izdanje numizmatika ima utisnutu 1873. kao godinu izdanja, a lik kralja Oscara II na zlatniku nominale 10 kruna zadnji put se pojavljuje 1901. godine.

Cijena: 1.534,75 kuna ili 203,81 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 10 kronor koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski. Naši numizmatički stručnjaci mogu za vas obaviti stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti preuzimanje i plaćanje u drugim dijelovima regije.

Tri izdanja numizmatika zlatnik 10 kronor Oscar II

Zlatnik 10 kronor Oscar II kovan je u ukupno tri izdanja, svaki s blago izmijenjenim dizajnom. Prvi dizajn korišten je od 1873. do 1876. godine. U tom je razdoblju proizvedeno ukupno gotovo 800 tisuća primjeraka zlatnika od 10 kruna. Ovo izdanje prepoznaje se po manje raširenom vladarskome plaštu u pozadini kraljevskoga grba na obversu kovanice. Također, zlatnici iz ovoga izdanja imaju kovničku oznaku S.T.

Drugo izdanje numizmatika zlatnik 10 kronor Oscar II na sebi može sadržavati godine izdanja 1876, 1877, 1880, 1883, 1894. i 1895. Zlatnici s dizajnom drugoga izdanja ukupno su proizvedeni u oko 370 tisuća primjeraka, a imaju kovničku oznaku EB ili L.A. Tekst koji je postavljen polukružno oko kraljeve glave u drugom je izdanju izmijenjen u jednoj riječi. Umjesto “Oscar II Sveriges O. Norges Konung” na kovanici je ispisano “Oscar II Sceriges Och Norges Konung”. Slična se promjena dogodila i u drugom izdanju kovanice od 20 kruna.

Lik kralja Oscara II u poznijim godinama nalazi se na trećem izdanju numizmatika zlatnik 10 kronor Oscar II. Kovanica je izdana samo jedne, 1901. godine, i to u nešto više od 213 tisuća primjeraka. Kovnička oznaka ovoga izdanja jest EB.

Opis kovanice

Na obversu kovanice nalazi se lik švedskoga kralja Oscara II prikazanog u profilu, okrenutog udesno. Iznad glave polukružno je ispisan tekst “Oscar II Sveriges Och Norges Konung”, a u podnožju je utisnuta godina izdanja koja je od ostatka teksta odijeljena dvjema zvijezdama.

Revers numizmatika zlatnik 10 kronor Oscar II sadrži vladarski grb okružen kraljevskim plaštem. Grb je natkriven kraljevskom krunom, a iznad krune ispisan je vladarski moto kralja Oscara II “Brödrafolkens Val”. U donjem dijelu obversa ispisana je nominala kovanice “10 kronor”. Kovnička oznaka utisnuta je desno od grba i ispisane nominale.