Zlatnik 2000 kronor Carl XVI Gustaf i princeza Victoria

Zlatnik 2000 kronor Carl XVI Gustaf i princeza Victoria, Švedska

Prigodni zlatnik 2000 kronor Carl XVI Gustaf i princeza Victoria težine 13 grama i čistoće 900 tisućinki izdan je 1999. godine u povodu dolaska novog milenija.

Cijena: 4.454,19 kuna ili 591,51 eura

Posjedujete li zlatnik nominale 2000 švedskih kruna koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski. Vrhunski numizmatički stručnjaci obavit će za vas stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice. Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem središnjem uredu u Zagrebu, no moguće je dogovoriti susret u drugim dijelovima regije.

Ukratko o motivu zlatnika

Kralj Carl XVI Gustaf rođen je 1946. godine, a švedski je tron preuzeo 1973. godine nakon smrti djeda, kralja Gustafa VI Adolfa. Njegov je otac Gustaf Adolf – koji je bio prvi u liniji nasljedstva krune – poginuo u zrakoplovnoj nesreći godinu dana nakon što se Carl XVI Gustaf rodio.

Princeza prijestolonasljednica Victoria rođena je 1977. godine u obitelji kralja Carla XVI Gustafa i kraljice Silvije.

Opis kovanice zlatnik 2000 kronor Carl XVI Gustaf i princeza Victoria

Na obversu numizmatika zlatnik 2000 kronor Carl XVI Gustaf i princeza Victoria nalazi se uz kraljev lik i lik njegove kćeri, princeze Victorije, prve u liniji nasljedstva švedske monarhije. Polukružno iznad dviju glava ispisan je tekst “Kung Carl XVI Gustaf”, a ispod “Kronprinsessan Victoria” ili u prijevodu “princeza prijestolonasljednica Viktorija”.

Revers numizmatika sadrži švedski kraljevski grb s četiri polja unutar kojih su ponovljeni motivi tri krune i lava uzdignutog na stražnje noge. Grb je natkriljen krunom i vladarskim plaštem, a drže ga dva lava također natkriljena plaštem. Godina izdanja 1999. ispisana je na vrhu kovanice, a razdvojena je krunom. Polukružno s lijeve strane utisnuta je nominala zlatnika “2000 kronor”, pri dnu je navedena država izdanja “Sverige” (Švedska), a desno je navedena godina 2000.

Promjer kovanice zlatnik 2000 kronor Carl XVI Gustaf i princeza Victoria iznosi 26 milimetara, a rub zlatnika je gladak.