Zlatnik 5 kronor Gustaf V Sveriges Konung, Švedska

Numizmatika, zlatnik 5 kronor gustaf V, zlatna kovanica

Najmanja zlatna optjecajna kovanica zlatnik 5 kronor Gustaf V zadnji je put u Švedskoj iskovana 1920. godine. Sadržavala je lik švedskoga kralja Gustafa V. Prije nje, zlatna kovanica od 5 kruna sadržavala je lik švedskoga kralja Oscara II, a proizvodila se u razdoblju od 1881. do 1901. godine.

Cijena: 767,37 kuna ili 101,91 eura

U svojem posjedu imate zlatnik 5 kronor koji želite ponuditi za otkup? Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Za naše klijente obavljamo stručnu procjenu vrijednosti zlatnika. Numizmatički zanimljive promjerke možemo ponuditi na aukcijsku prodaju inozemnoj aukcijskoj kući. Zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijoj cijeni u regiji.

Opis kovanice zlatnik 5 kronor Gustaf V

Na aversu kovanice zlatnik 5 kronor Gustaf V iz 1920. godine nalazi se lik tadašnjega švedskoga kralja koji je Švedskom vladao od 1907. godine pa do smrti 1950. godine. Polukružno oko vladareve glave ispisan je tekst “Gustav V Sveriges Konung”, a u donjem dijelu ispod biste navedena je godina izdanja.

Revers numizmatika zlatnik 5 kronor Gustaf V sadrži serifno ispisanu nominalu “5 kronor”, s time da je riječ naziva valute ispisana iznad prominentno postavljene brojke u sredini kovanice. Lijevo i desno od broje utisnute su dvije kraljevske krune, što je motiv koji se može naći na službenome švedskome državnom grbu. Treća kraljevska kruna utisnuta je ispod brojke, točno iznad dvije povezane maslinove grančice koje obrubljuju brojku.

Ranija izdanja zlatnika od 5 kuna s likom kralja Oscara II

Lik švedskoga kralja Oscara II nalazio se na starijim zlatnim švedskim optjecajnim kovanicama od 5 kruna. Kovanice s njegovim profilom okrenutim udesno izdavane su u dva blago izmijenjena dizajna. Zlatnici sa starijim dizajnom izdane su u sljedećim godinama: 1881, 1882, 1883, 1886, 1894. i 1899. Na njima je prikazan kraljev lik u srednjim godinama. Na izdanju iz 1901. lik kralja Oskara nešto je poznije dobi.

Na aversu je ispisan tekst “Oscar II Sveriges Och Norges Konung” polukružno oko vladareve glave. Revers numizmatika identičan je kao i kod kovanice zlatnik 5 kronor Gustaf V.

Zlatnik od 5 kruna s likom kralja Oskara II u dva je različita dizajna proizveden u ukupno 430 tisuća komada. K tome treba pridodati tiražu kovanica zlatnik 5 kronor Gustaf V koja je u samo jednoj godini izdanja iznosila 103 tisuće primjeraka.