Zlatnik 10000 reis Ludovicus I, Portugal

Zlatnik 10000 reis Ludovicus I, kralj Portugala, numizmatika, kovanica

Portugalski kralj Luis I, koji je Portugalom vladao od 1861. do 1889. godine, prikazan je na aversu (licu) kovanice zlatnik 10000 reis Ludovicus I.

Cijena: 5.188,06 kuna ili 690,00 eura

Rođen u obitelji austrijskoga vojvode Ferdinanda II, Luis I nikada nije imao osobito u želju biti angažiran u političkim zbivanjima u svojoj zemlji. No, smrt njegova brata Pedra V prisilila ga je da preuzme portugalski tron. Njegova je vladavina zabilježena kao neučinkovita i slaba, tijekom koje je Portugal nastavio slabiti svoju poziciju u obitelji europskih zemalja.

Luis I volio se baviti znanošću, a osobito ga je privlačila oceanografija. Vjenčao se s princezom Marijom, kćerkom talijanskoga kralja Vittorija Emanuela II. U braku su mu se rodila dvojica sinova, Carlos I i Alfonso, na koje je prenio svoju ljubav za znanost.

Ako posjedujete zlatnik nominale 10000 reisa i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane kao optjecajno sredstvo u Portugalu otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo izvršiti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost.

Opis numizmatika zlatnik 10000 reis Ludovicus I

Za razliku od velikog broja europskih zemalja koje su svoje zlatnike izdavali u sklopu Latinske monetarne unije, Portugal je u doba Luisa I kovao zlatnike specifičnih svojstava. Na aversu (licu) numizmatika zlatnik 10000 reis Ludovicus I prikazan je kraljev lik u lijevome profilu. Kružno oko vladareve glave ispisan je tekst LUDOVICUS I PORTUG ET ALGARB REX, a na dnu ispod glave utisnuta je godina izdanja.

Portugalski kraljevski grb koji se sastoji od pet štitova uokvirenih poljem sa sedam kula nalazi se na reversu (naličju) kovanice zlatnik 10000 reis Ludovicus I. Grb je položen na raskriljeni vladarski plašt nad kojim je postavljena kraljevska kruna. Pri dnu grba polukružno je ispisana nominala kovanice “10.000 REIS”.

Godišta i količine

Zlatnik s likom kralja Luisa I nominale 10000 reala (reis) u optjecaju se pojavljivao u razdoblju između 1878. i 1889. godine. Ni jedno godišnje izdanje nije bilo brojnije od 40 tisuća primjeraka, a pojedina izdanja iskovana su u svega nekoliko tisuća komada. Zbog relativno malih naklada, pojedina godišta (primjerice, 1886, 1888 i 1889) imaju blago povišenu numizmatičku vrijednost.