Zlatnik 5000 reis Ludovicus I

Zlatnik 5000 reis Ludovicus I, numizmatika, kovanica, Portugal

Zlatnik 5000 reis Ludovicus I s likom portugalskoga kralja Luisa I kovao se u dva različita dizajna. Prvi dizajn korišten je na kovanicama iz 1862. i 1863. godine, da bi potom od 1867. pa do 1889. zlatnik imao dizajn koji je kasnije primijenjen i na kovanicama od 10000 reala.

Cijena: 2.594,03 kuna ili 345,00 eura

Kralj Luis I nije osobito mario za svoje državničke dužnosti, a kraljevska ga vlast nije previše privlačila. Volio je znanost, osobito oceanografiju, te je zahvaljujući kraljevoj donaciji u Lisabonu, glavnom gradu Portugala, izgrađen jedan od prvih akvarija na svijetu, Aquario Vasco da Gama. Nakon smrti, na portugalskom ga je tronu naslijedio sin Carlos I.

Ukoliko posjedujete portugalski zlatnik nominale 5000 reisa i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane kao optjecajno sredstvo u Portugalu otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci utvrdit će ima li kovanica znatniju numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 5000 reis Ludovicus I

Dizajn prvoga izdanja numizmatika zlatnik 5000 reis Ludovicus I na aversu je imao lik kralja Luisa I iz tinejdžerskih dana. Revers je sadržavao portugalski kraljevski grb s pet štitova uokvirenih poljem od sedam kula nad kojim je utisnuta vladarska kruna. Za razliku od kasnijeg izdanja, grb nije postavljen na kraljevski plašt, nego je uokviren vijencem. Na dnu reversa, polukružno ispod grba, ispisana je nominala kovanice od 5000 reisa. Ukupna naklada zlatnika s opisanim dizajnom tijekom dvije godine kovanja iznosila je oko 200 tisuća primjeraka.

Zlatna kovanica s kasnijim dizajnom na aversu je imala lik kralja Luisa u dobi između dvadesete i tridesete godine. Kraljeva bista okrenuta je u lijevi profil, a kružno oko vladareve glave ispisan je tekst LUDOVICUS I PORTUG ET ALGARB REX, dok je na dnu utisnuta godina izdanja. Portugalski kraljevski grb smješten je u središte reversa i položen je na raskriljeni kraljevski plašt. Iznad grba postavljena je vladarska kruna koja natkriljuje sve heraldičke elemente. Na dnu reversa nalazi se ispisana nominala 5000 REIS.

Najveći broj ovih zlatnih kovanica iskovan je 1869. godine, i to u 77 tisuća primjeraka. Numizmatički nešto vrednija izdanja su ona iz 1877. i 1880., budući da je tiraža tih godina bila nešto niža. No, numizmatičku premiju imaju samo dobro očuvani primjerci.