Zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II, Regno D’Italia

Zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II, Italija, zlatna kovanica

Kovanica zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II s likom talijanskoga kralja koji je ujedinio talijansku naciju nije sasvim nepoznata i u našim krajevima. Može se naći diljem regije, baš kao i druge talijanske kovanice koje su se u prošlim stoljećima koristile kao uobičajeno sredstvo plaćanja.

Cijena: 0,00 kuna ili 311,21 eura

Vittorio Emanuele II, u talijanskom narodu poznat i kao Otac Domovine, svojom je političkom i vojnom umješnošću ujedinio talijanske pokrajine u jednu jedinstvenu državu. Zbog nastojanja da ujedini i dijelove zemlje koji su bili pod vlašću Pape, Vittorio Emanuele II bio je izopćen iz Katoličke crkve. Zahvaljujući vojnim pobjedama nad Francuzima, uspio je u ranu jesen 1870. osvojiti Rim, u kojem je potom godinu dana kasnije uspostavio središnju upravu za cijelu Italiju. Time je Rim i službeno postao talijanski glavni grad.

Ako posjedujete zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Ukoliko kovanica ima vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II

Talijanski grb s okomitim križem u središtu nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II. Iznad grba postavljena je vladarska kruna, oko grba nalazi se kraljevska ogrlica. Grb je uokviren maslinovim grančicama, dok je pri dnu reversa utisnuta nominala kovanice od 20 lira (L. 20). Lijevo i desno uz maslinove grančice ispisan je tekst REGNO D’ITALIA.

Kraljev lik u lijevom profilu utisnut je u središte aversa (lica) numizmatika zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II. Kružno oko vladareve glave nalazi se tekst VITTORIO EMANUELE II, a pri dnu je utisnuta godina izdanja kovanice.

Zlatnik 20 lira Vittorio Emanuele II kovao se u dvije inačice kojima su razlike jedva primjetljive. Prva inačica kovana je u razdoblju od 1861. do 1878. godine, a druga se u optjecaju pojavila istovremeno s prvom između 1872. i 1874. godine.

Tijekom razdoblja kovanja, u optjecaj je pušteno gotovo deset milijuna primjeraka, što ovu kovanicu čini prilično čestom i široko rasprostranjenom. Najveći broj primjeraka iskovan je 1865. godine, kada je ukupna tiraža dosegnula tri milijuna i 109 tisuća. Dvije godine ranije, 1863., proizvedeno je dva miljuna i 981 tisuća ovih kovanica. Te dvije godine su godine najčešće u numizmatičkim kolekcijama zlatnika s likom talijanskoga kralja ujedinitelja Nacije.