Zlatnik 20 lira Vittorio Emanvele III, Italija

Zlatnik 20 lira Vittorio Emanvele III, Italija

Lik talijanskog imperatora koji je Italijom vladao gotovo pola stoljeća nalazi se na nekoliko različitih izdanja numizmatika zlatnik 20 lira Vittorio Emanvele III.

Cijena: 2.457,44 kuna ili 326,35 eura

Ako imate u posjedu zlatnik nominale 20 lira i želite ga ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu za vaše zlatnike.  Otkup zlatnih kovanica i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima izvan Zagreba. Ukoliko vaša kovanica ima dodatnu vrijednost iznad vrijednosti zlata što ga sadrži, možemo dogovoriti prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Prvo izdanje, s imperatorovim likom u mlađoj dobi, prvi put je u optjecaj pušteno 1902. godine, i to u svega 181 primjerak. Ni kasnija izdanja nisu bila mnogo brojnija: 1903. godine proizvedeno je tisuću osamsto primjeraka, a 1905. godine nešto više od 8700 primjeraka. Vrlo rijetko izdanje jest ono iz 1908. godine. Zbog toga navedene kovanice danas imaju značajne numizmatičke premije.

I zlatnici s likom Vittorija Emanuela III koji su kovani u razdoblju od 1910. do 1927. godine također su prilično rijetki i cijenjeni u numizmatičkim krugovima. Radi se o kovanici s imperatorovim likom iz srednjih godina, koji na reversu (naličju) ima lik djevojke koja simbolizira Italiju. Lijevo i desno od njezine glave ispisan je tekst REGNO D’ITALIA, dok je nominala ispisana u sredini lijevo i desno od njezina tijela “LIRE 20”. Na dnu reversa, u podnožju, ispisana je godina izdanja.

Zlatnik 20 lira Vittorio Emanvele III u povodu obljetnice fašističkog režima

Također, u povodu prve obljetnice fašističke talijanske vlade, 1923. godine izdan je prigodni zlatnik 20 lira Vittorio Emanvele III koji na reversu (naličju) ima fascio, fašistički simbol. Lijevo je ispisana nominala, a desno je spomenuta obljetnica u povodu koje je zlatnik iskovan. Avers (lice) zlatnika sadrži bistu talijanskoga kralja oko koje je ispisan tekst VITORIO EMANVELE III RE D’ITALIA. Zlatnik 20 lira Vittorio Emanvele III iz 1923. godine iskovan je u 20 tisuća primjeraka.

Kralj Vittorio Emanuele III talijanski je tron preuzeo 1900. godine nakon što je u atentatu ubijen njegov otac Umberto I. On je ujedno bio i posljednji talijanski kralj, nakon kojega je u Italiji proglašena republikanska vladavina.

Tijekom njegove vladavine, Italija je sudjelovala u dva svjetska rata, a također se dogodio uspon i pad Mussolinijeva fašističkog režima.