Zlatnik 20 lira Umberto I, Re D’Italia

Zlatnik 20 lira Umberto I, Italija, zlatna kovanica

Kovanica zlatnik 20 lira Umberto I s likom kralja koji je na talijanskome tronu bio sve do prijeloma 19. i 20. stoljeća relativno se često može naći i u našim krajevima.

Cijena: 2.211,30 kuna ili 293,66 eura

Ako u svome posjedu imate zlatnik 20 lira Umberto, te ga želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu. Putem interneta možemo obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika koja potom treba biti potvrđena izravnim uvidom u stanje kovanice. Ukoliko se utvrdi da je zlatnik numizmatički vrijedan, možemo ga ponuditi na aukciju nekoj od vodećih inozemnih aukcijskih kuća.

Ukratko o motivu zlatnika

Umbertova vladavina, koja je započela 1878. godine i trajala je sve do vladareve smrti 1900. godine, bila je obilježena kolonijalističkom ekspanzijom u područja koja su se tada nazivala “Afrički rog”. Italija je u vrijeme kralja Umberta I zavladala Eritrejom i Somalijom, potvrdivši svoju poziciju kao kolonijalne velesile zajedno s imperijalnom Njemačkom i Austro-Ugarskom.

Na talijansko je prijestolje Umberto I došao nakon smrti oca i kralja Italije Vittoria Emanuela II, koji se smatra prvim kraljem suvremene ujedinjene Italije. Premda je bio omražen među ljevičarskim političarima i anarhistima, narod mu je nadjenuo nadimak “Dobri” (“Il Buono”). Tijekom prve godine vladavine, preživio je atentat tijekom vojne parade u Napulju u studenome 1878. godine. Atentatom je i skončao svoj život, kada ga je u ljeto 1900. godine ubio Amerikanac talijanskoga podrijetla Gaetano Bresci.

Opis numizmatika zlatnik 20 lira Umberto I

Avers numizmatika zlatnik 20 lira Umberto I sadrži lik talijanskoga kralja iz druge polovice 19. stoljeća. Kraljeva bista okrenuta je ulijevo. Glavna karakteristika kraljeva portreta njegovi su dugi i markantni brkovi. Kralj Umberto I na aversu kovanice nije prikazan ni sa kakvim kraljevskim obilježjima poput krune, žezla ili vladarske ogrlice.

U središtu obversa numizmatika zlatnik 20 lira Umberto I prominentno je postavljen grb Italije koji se u inačici u boji sastoji od bijeloga križa na crnoj podlozi. Naravno, boje na zlatnoj kovanici u to vrijeme nije bilo moguće prikazati, zbog čega su one na grbu predstavljene samo simbolično. Grb okružuju maslinove grančice, a na vrhu se nalazi kraljevska kruna. Lijevo i desno od grba utisnuta je nominala kovanice od 20 lira (L 2o).

Prvo izdanje kovanice s likom Umberta I kralja Italije proizvedeno je 1880. godine u 129 tisuća primjeraka. Od tada, pa sve do 1897. godine, ovaj je zlatnik 20 lira Umberto I proizveden u višemilijunskoj tiraži. Daleko najčešće i najtiražnije izdanje jest ono iz 1882., kada je samo u jednoj godini proizvedeno gotovo 7 milijuna primjeraka. Ni jedna druga godina izdanja nije bila ni približno tako brojna: drugo po brojnosti bilo je izdanje iz 1881. godine, kada je iskovano 843 tisuće primjeraka.