Zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef s grbom

Numizmatika, zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef, zlatna kovanica

Premda iz iste serije, zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef u optjecaj je prvi put pušten punih petnaest godina nakon zlatnika identičnog dizajna, ali nižih nominala. Zlatnici od 10 kruna i 20 kruna, naime, počeli su se kovati 1892. godine, a prvo izdanje zlatnika nominale 100 kruna svjetlost dana ugledalo je tek 1907. godine.

Cijena: 11.614,01 kuna ili 1.541,89 eura

Radi se o impresivnom zlatniku koji u sebi sadrži gotovo cijelu jednu uncu zlata. U trenutku izdavanja ove kovanice, car Franjo Josip, čiji je lik prikazan na aversu, imao je već 77 godina, a njegova je moć bila vrhuncu. Za manje od jednog desetljeća, Austro-Ugarska Monarhija naći će se usred svjetskoga rata, car Franjo Josip bit će mrtav, a njegov će imperij biti pred raspadom.

Posjedujete li zlatnik nominale 100 korona i želite ga ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte. Obratite nam se s povjerenjem i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu za vaše kovanice.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima regije. Ukoliko vaša kovanica ima dodatnu vrijednost iznad vrijednosti zlata što ga sadrži, možemo dogovoriti prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef s grbom

Kao i na kovanicama od 10 i 20 kruna, na obverzu (licu) kovanice od 100 kruna nalazi se lik cara Franje Josipa u stojećem položaju. Cijela njegova figura, a ne samo bista, prikazana je u dostojanstvenome stavu. U desnoj ruci imperator drži vladarsko žezlo, a u lijevoj krunu Sv. Stjepana, zahvaljujući kojoj ima vlast nad Mađarskom i Hrvatskom. Preko ramena ima prebačen vladarski plašt, koji mu seže sve do gležnjeva. Budući da je zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef površinom prilično velik, na carevoj se figuri – za razliku od figure na kovanicama od 10 i 20 kruna – dobro razaznaju detalji.

Kružno oko vladareva lika ispisan je na mađarskom jeziku tekst “Ferencz József I K A CS ES M H S D O AP KIR”. Pri dnu je utisnuta godina izdanja, 1907. ili 1908.

Središnji motiv na reversu ili naličju kovanice mađarski je grb u čijoj se pozadini pojavljuju grbovi hrvatskih povijesnih zemalja. Kruna Sv. Stjepana natkriva grb, a podupire ga sa svake strane po jedan krilati anđeo. Ispod grba utisnuta je kovnička oznaka K.B., a polukružno pri dnu ispisana je nominala “100 korona”. Država izdanja “Magyar Kiralysag”  navedena je iznad grba.