Zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel II, Sardinija

Zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel II, Sardinija, Italija

Talijanski kralj koji se smatra suvremenim ujediniteljem Italije, nalazi se na aversu numizmatika zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel II.

Cijena: 2.211,30 kuna ili 293,66 eura

Ukoliko posjedujete zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Ako kovanica ima vrijednost bitno veću od vrijednosti zlata od kojega je iskovana, možemo organizirati prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o motivu zlatnika

Talijani su kralju Vittoriju Emmanuelu II nadjenuli nadimak Padre della Patria, što u prijevodu znači “Otac Domovine”, budući da se pod njegovim žezlom Italija ujedinila u jedinstvenu državu s granicama koje su u dobroj mjeri sačuvane sve do današnjih dana.

Vittorio Emmanuel II rodio se 1820. godine kao najstariji sin kralja Carla Alberta, čiji se lik može naći na zlatnim kovanicama toga doba. Zajedno sa svojim ocem kao zapovjednikom, Vittorio Emmanuel II sudjelovao je u Prvome talijanskome ratu za neovisnost (1848-1849). Od svojeg je oca preuzeo prijestolje nakon što mu je otac, kralj Carlo Alberto, doživio težak ratni poraz u sučeljavanju s austrijskom vojskom u bitci kod Novare.

Opis numizmatika zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel II

Lik talijanskoga kralja iz mladih dana nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel II. Kraljeva bista okrenuta je u lijevi profil, a osim karakterističnih dugi brkova i kozje bradice, nema nikakvih drugih obilježja. Kružno oko vladareve glave ispisan je tekst VICTORIVS EMMANUEL II D. G. REX SARD CYP. ET HIER. Na dnu aversa, ispod vrata, utisnuta je godina izdanja.

Revers ili naličje numizmatika zlatnik 20 lira Victorivs Emmanvel II sadrži tradicionalni talijanski grb s križem. Državni je amblem uokviren dvjema maslinovim grančicama, dok je oko štita s grbom postavljena vladarska ogrlica. Iznad grba nalazi se kraljevska kruna. Na dnu ispod grba utisnuta je nominala kovanice od 20 lira (L. 20), dok je kružno oko grba ispisan tekst DVX SAB GENVAE ET MONTISF PRINC PED &. Lijevo od nominale utisnute su kovničke oznake “P” ili “B”, te sidro kao specifičan kovnički simbol.

Zlatnici od 20 lira kovničke oznake “P” kovani su u razdoblju između 1850. i 1860. godine, a zlatnici kovničke oznake “B” od 1850. do 1861. godine. Kovanice iz 1855. godine imaju manju grešku na aversu, budući da je umjesto rimskoga broja II uz kraljevo ime Victorivs Emmanvel ispisano slovo “H”. Samo dio tiraža iz navedene godine ima ovu pogrešku, dok je ostatak ispravno iskovan. Ukupno je u desetogodišnjem razdoblju proizvedeno nešto više od dva milijuna primjeraka ovih kovanica, pri čemu je samo 1859. godine iskovano 436 tisuća komada.