Prigodni zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef

Numizmatika, prigodni zlatnik 100 korona ferencz jozsef, zlatna kovanica

U povodu 40. obljetnice uspostavljanja Austro-Ugarske Monarhije kao dualne konfederacije dvaju naroda, 1907. godine izdan je u Ugarskoj prigodni zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef.

Cijena: 11.610,64 kuna ili 1.541,89 eura

Posjedujete li zlatnik nominale 100 korona Ferencz Jozsef i želite ga ponuditi za otkup? Svakako nas kontaktirajte. Obratite nam se s povjerenjem i ukoliko samo želite stručnu procjenu numizmatičke vrijednosti zlatnika. Putem internetskih stranica Zlatnici nudimo najpovoljniju otkupnu cijenu za vaše kovanice.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu. Uz prethodni dogovor, otkup i plaćanje možemo organizirati i u drugim krajevima izvan Zagreba. Ukoliko vaša kovanica ima dodatnu vrijednost iznad vrijednosti zlata što ga sadrži, možemo dogovoriti prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Ukratko o zlatniku

Krunu tadašnje Habsburške monarhije Franjo Josip preuzeo je nakon abdikacije njegova strica Ferdinanda 1848. godine, prouzročene revolucionarnim događajima u Mađarskoj, a zatim i u drugim dijelovima države. Zahvaljujući abdikaciji, monarhija je spašena, ali su tada započeli procesi njezine transformacije koja je završila 1867. godine razdvajanjem Austrije i Ugarske u dva entiteta s dva parlamenta i dvije vlade, povezanih samo kroz osobu cara.

Premda je to trebalo biti tek privremeno rješenje za političke tenzije između dva najveća naroda u državi, konfederacija provizorno definirana 1867. opstala je sve do kraja drugog svjetskog rata i raspada zemlje.

Opis kovanice prigodni zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef

Portret cara Franje Josipa u poznijim godinama u profilu okrenutog udesno nalazi se na aversu (licu) prigodnoga zlatnika nominale 100 kruna. Na vladarevoj je glavi položen lovorov vijenac, simbol pobjede. Kružno oko glave ispisan je tekst na mađarskome jeziku “Ferencz Joszef I K A CS ES M H S D O AP Kir”. Ispod biste utisnuta je godina izdanja.

Prigodni zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef na naličju ima prikaz krunidbe cara Franje Josipa. Kružno oko scene krunidbe ispisan je tekst “Megykoronáztatásának Negyvenedik Évfordulójaŕa 1867-1907” koji u prijevodu s mađarskog znači “četrdeseta obljetnica krunidbe”. Na dnu, ispod scene krunidbe, utisnuta je nominala 100 korona, a također i kovnička oznaka K.B.

Po rubu kovanice ispisan je tekst na mađarskom jeziku “Bizalmam az Ösi Erényben” ili što u prijevodu znači “vjera u drevne vrline”. Kovanica ima promjer 36 centimetara.

Prigodni zlatnik 100 korona Ferencz Jozsef izdan je samo jedne, 1907. godine u 11 tisuća primjeraka. Ista kovnica koja je proizvodila izvorni zlatnik kasnije je proizvela određenu količinu pretisaka s istom godinom izdanja i oznakom  U.P.