Zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef

Numizmatika, zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef, Ugarska

Premda nikada nije formalno prihvatila članstvo u Latinskoj monetarnoj uniji, Austro-Ugarska Monarhija je pet godina nakon utemeljenja Unije počela proizvoditi optjecajne zlatnike koji su bili u skladu s Unijinim standardima, poput numizmatika zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef. Uniju su 1865. godine utemeljile četiri zemlje: Francuska, Belgija, Italija i Švicarska.

Cijena: 1.104,33 kuna ili 146,65 eura

Budući da su odnosi između Austrije i Ugarske unutar dualne monarhije dopuštali proizvodnju zlatnika različitih dizajna, kovanica zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef kovana je za monetarne potrebe u Ugarskoj. Tekstovi na kovanici bili su ispisani na mađarskom jeziku, a istaknuta državna obilježja bila su isključivo iz ugarskoga dijela Monarhije.

Osim kovanice dualne nominale od 10 franaka ili 4 forinte, za ugarske su potrebe kovani i zlatnici dualne nominale 8 forinti i 20 franaka.

Ukoliko u svome posjedu imate ovaj zlatnik i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike izrađene u Europi otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis numizmatika zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef

Lik vladara Franje Josipa iz mladih dana u profilu okrenut udesno nalazi se na obversu numizmatika zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef. Na imperatorovu glavu postavljen je vijenac od lovorova lišća, simbol pobjede. Kružno oko glave ispisan je tekst na mađarskome jeziku “Ferencz József I.K.A. CS ES M H S D O A Kir”. Ispod vladareve biste utisnuta je kovnička oznaka “K.B.”.

Revers kovanice sadrži prominentno postavljen državni grb Ugarske iza kojeg se naziru grbovi hrvatskih krunskih zemalja. Nad kombinacijom grbova postavljena je vladarska kruna, a lijevo i desno polukružno od grba ispisana je nominala kovanice “10 Fr”, što znači “10 franaka”, te “4 Frt”, što znači “4 Forinta”. Uz obod kovanice lijevo i desno navedena je država izdanja “Magyar Királysag”. Pri dnu obversa kovanice zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef utisnuta je godina izdanja koja je od ostatka teksta odvojena dvjema šesterokrakim zvijezdama.

Prvo izdanje numizmatika zlatnik 10 fr 4 frt Ferencz Jozsef u optjecaj je pušteno 1870. godine i od tada se novo izdanje pojavljivalo svake godine do 1892. godine. Godišnja se naklada kretala u rasponu od desetak do pedesetak tisuća primjeraka, s time da je 1871. godine proizvedeno čak 111 tisuća primjeraka, a 1874. svega nešto više od 8 tisuća.