Zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef, Ugarska

Numizmatika, zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef, kovanica, Ugarska

Lik imperatora Franje Josipa nalazi se na kovanici zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef, kovanoj prema standardima Latinske monetarne unije (LMU).

Cijena: 2.211,30 kuna ili 293,66 eura

Iako Austro-Ugarska Monarhija nikada nije bila formalna članica monetarnog saveza što su ga 1865. godine utemeljile Francuska, Belgija, Italija i Švicarska, kovanice dualne nominale 20 franaka i 8 forinti kovane su u razdoblju od 1870. do 1892. godine kako bi se zadovoljile trgovinske potrebe u međunarodnoj razmjeni. Osim ove zlatne kovanice, po standardima LMU, u Ugarskom su dijelu Monarhije kovani i zlatnici dualne nominale 10 franaka ili 4 forinta. I Austrija je također kovala zlatnike dualnih nominala.

Posjedujete li ovaj zlatnik i želite li ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup? Obratite nam se s povjerenjem. Kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Europske zlatnike otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i novčanu isplatu obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost. Bude li kovanica imala vrijednost bitno veću od kovničke vrijednosti zlata, možemo vam ponuditi prodaju zlatnika putem inozemne aukcijske kuće.

Opis kovanice zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef

Tekst na mađarskome jeziku “Ferencz József I K A CS ES M H S D O AP Kir” ispisan je na obverzu (licu) kovanice zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef oko glave imperatora Franje Josipa okrenutog u desni profil. Na glavi mu se nalazi simbol pobjede – lovorov vijenac. Pri dnu obverza, ispod glave utisnuta je kovnička oznaka K.B.

Ugarski grb ispod kojega su postavljeni povijesni grbovi hrvatskih zemalja nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef. Polukružno oko grba ispisan je tekst “Magyar Királysag” koji naznačuje u kojoj je zemlji kovanica puštena u optjecaj. Lijevo i desno od grba ispisana je nominala, lijevo “20 fr” (20 franaka), a desno “8 frt” (8 forinti). Iznad grba postavljena je kruna koja predstavlja krunu Sv. Stjepana, a ispod rgba nalazi se utisnuta godina izdanja kovanice, koja je od ostatka teksta odvojena dvjema šestokrakim zvijezdama.

Prvo izdanje numizmatika zlatnik 20 fr 8 frt Ferencz Jozsef u optjecaj je pušteno 1870. godine, a izvorna naklada iznosila je oko 46 tisuća. Proizvodnja se, međutim, u idućim godinama znatno povećala, tako da je već 1872. godine iznosila preko 273 tisuće, da bi 1876. godine bilo proizvedeno više od 300 tisuća komada ovog zlatnog numizmatika. Godišnje proizvedene količine rijetko su se spuštale ispod te brojke sve do zadnjega izdanja 1892. godine