Zlatnik 25000 tolarjev Evropsko leto invalidov, Slovenija

Zlatnik 25000 tolarjev Evropsko leto invalidov, Slovenija

U povodu godine prisjećanja na osobe s invaliditetom, središnja banka Slovenije izdala je 2003. godine prigodni zlatnik 25000 tolarjev Evropsko leto invalidov.

Cijena: 2.265,27 kuna ili 300,83 eura

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik 25000 tolarjev Evropsko leto invalidov ili pak bilo koji drugi zlatnik kovan za potrebe slovenskoga tržišta, a koji želite prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Otkup zlatnih kovanica obavljamo u našem središnjem uredu po najpovoljnijim cijenama, no otkup je moguće obaviti i u drugim krajevima regije uz prethodni dogovor. Naši stručnjaci putem interneta obaviti preliminarnu procjenu numizmatičke vrijednosti vaše kovanice koju je potom potrebno potvrditi izravnim uvidom u izvornost i očuvanost zlatnika.

Ukratko o motivu zlatnika

Integracija hendikepiranih osoba jedno je od iznimno važnh civilizacijskih dostignuća razvijene Europe. Zbog toga je Europsko vijeće u prosincu 2001. godine donijelo odluku da se 2003. godina proglasi Europskom godinom invalida.

Budući da su invalidi skupina ljudi sa širokim spektrom ponekad neusporedivih fizičkih izazova, svijest o njihovoj prisutnosti u zajednici i o njihovim specifičnim potrebama od ključne je važnosti za ostvarenje njihove pune uključenosti.

Jedan od razloga zbog kojih je 2003. godina odabrana kao godina invalida jest i činjenica što je te godine proslavljena deseta obljetnica proglašenja standardnih pravila Ujedinjenih naroda za izjednačavanje prilika za napredak invalidnih osoba.

Opis kovanice zlatnik 25000 tolarjev Evropsko leto invalidov

Dizajn zlatnika izdanog u povodu Europske godine invalida jednostavnoga je i oštrog dizajna. Na licu (aversu) zlatne kovanice nalazi se stilizirani uskličnik, koji simbolizira potrebu obraćanja pozornosti na probleme invalidnih osoba.

Desno od uskličnika ispisana je nominala zlatnika “25000 TOLARJEV”, dok je polukružno u donjem desnom kvadrantu aversa navedeno ime zemlje izdavateljice kovanice “REPUBLIKA SLOVENIJA”. U nastavku je navedena godina izdanja.

Revers (naličje) numizmatika zlatnik 25000 tolarjev Evropsko leto invalidov sadrži – u nekoliko jednostavnih pravokutnih i polukružnih poteza – simbolički prikazana invalidska kolica. Uz rub reversa ispisan je tekst “EVROPSKO LETO INVALIDOV 2003” kojim se utvrđuje prigoda izdanja zlatnika.

Ovaj je prigodni zlatnik iskovan u slovačkoj kovnici u Kremnici u 300 primjeraka. Autor dizajna je Katarina Čehovin.

Promjer zlatnika: 24 milimetara

Obod zlatnika: nazubljen