Zlatnik Sovereign Victoria s velom, Australija

Zlatnik sovereign Victoria s velom, Australija, zlatna kovanica

Baš kao i britanska inačica, australski zlatnik Sovereign Victoria s velom sadrži lik vladarice koja je dio slavne povijesti Ujedinjenog Kraljevstva i pripadajućih zemalja 19. stoljeća.

Cijena: 2.787,82 kuna ili 370,22 eura

Ako posjedujete zlatnik Sovereign Victoria koji želite ponuditi za otkup ili pak želite stručnu procjenu njegove numizmatičke vrijednosti, obratite nam se s povjerenjem. Za kovanice nudimo najpovoljniju cijenu u regiji.  Otkup zlatnika i isplata novca obavlja se u našem uredu u Zagrebu.

Ukratko o zlatniku

Zlatne kovanice u Australiji počele su se proizvoditi neposredno nakon što je uspostavljena esploatacija nalazišta zlata na području današnje savezne države Victorije. Upravo je otkriće zlato bilo okidač koji je sredinom 19. stoljeća pokrenulo snažan imigracijski val iz Europe u Australiju. U razdoblju australske “zlatne groznice” između 1850. i 1860. godine, broj stanovnika te goleme zemlje više se nego udvostručio, skočivši s 437 tisuća na više od jednog milijuna.

Premda kraljica Victoria nikada nije posjetila Australiju, njezina je vladavina dosezala do naudaljenijih krajeva, zbog čega se njezin lik nalazi na i kovanicama Sovereign koji su kovani u kovnicama u Melbourneu, Sydneyu i Perthu.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s velom

Kraljičin lik okrenut u lijevi profil nalazi se na aversu (licu) numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s velom. Prvo izdanje u Australiji je iskovano i u optjecaj pušteno 1893. godine u milijun i 350 tisuća primjeraka. Do 1901. godine, kada je izdano posljednje australsko izdanje, proizvedeno je ukupno više od 62 milijuna komada ovih kovanica, što ovu kovanicu čini jednim od najnakladnijih izdanja zlatnika Sovereign u povijesti.

Najvažniji detalj ovoga izdanja – kojim se izdanje razlikuje od ostalih –  jest veo na glavi kraljice Victorije. Tekst “VICTORIA DEI GRA BRITT REGINA FID DEF IND IMP” ispisan je kružno oko vladaričine glave. Ispod Victorijina portreta sitnim su slovima navedeni inicijali Thomasa Brocka, autora dizajna.

Motiv Svetoga Jurja koji se na propetome konju bori protiv zmaja nalazi se na reversu (naličju) numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s velom. Riječ je o standardnom motivu na zlatnicima Sovereign, koji se kao dio naličja pojavljuje sve do danas. Godina izdanja ispisana je na dnu reversa.

U podnožju reversa, iznad utisnute godine izdanja, sitnim je slovima ispisana kovnička oznaka “M”, “S” ili “P”.