Zlatnik Sovereign Victoria s velom, Velika Britanija

Zlatnik sovereign Victoria s velom, numizmatika, zlatna kovanica

Kovanica zlatnik Sovereign Victoria s velom u izdana je u Ujedinjenom Kraljevstvu u zadnjem desetljeću vladavine popularne britanske vladarice. Premda je u vrijeme njezine vladavine Velika Britanija već bila parlamentarna monarhija s prilično ograničenim ovlastima nasljednoga monarha, Victoria je privatnim kanalima nastojala utjecati na državnu politiku i odabir ministara u vladi. U javnosti je slovila kao osoba striktnoga morala, postavši tijekom svoje višedesetljetne vladavine svojevrsnom britanskom nacionalnom ikonom.

Cijena: 2.787,82 kuna ili 370,22 eura

Ukoliko u svome posjedu imate zlatnik Sovereign i želite ga prodati, odnosno, ponuditi za otkup, kontaktirajte nas e-mailom ili telefonski i zatražite ponudu. Zlatnike kovane u Velikoj Britaniji otkupljujemo po najpovoljnijim cijenama. Otkup zlatnika i plaćanje obavljamo u našem središnjem uredu. Uz prethodni dogovor, otkup možemo obaviti i u krajevima diljem regije. Naši numizmatički stručnjaci obavit će procjenu kovanice i utvrdit će ima li znatniju numizmatičku vrijednost.

Opis numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s velom

Veo na glavi kraljice Victorije glavni je razlikovni detalj ovoga izdanja zlatnika Sovereign u odnosu na prethodna dva: mlada Victoria s punđom i Victoria s krunom. Ovo izdanje u Velikoj se Britaniji prvi put pojavilo 1893. godine, a iskovano je u 6 milijuna i 898 tisuća primjeraka standardne kakvoće i još dodatnih nekoliko stotina komada dokazne ili “proof” kakvoće. Ni jedno kasnije izdanje ovoga zlatnog numizmatika više nije kovano u većoj, “proof” kvaliteti.

Na obversu numizmatika zlatnik Sovereign Victoria s velom nalazi se kraljičin lik u profilu okrenut ulijevo. Victoria na glavi ima krunu do pola prekrivenu velom, a veo se spušta niz njezinu glavu sve do ramena. Oko vrata ima bisernu ogrlicu s medaljonom, a na uhu je vidljiva biserna naušnica. Kružno oko vladaričine glave ispisan je tekst “Victoria Dei Gra Britt Regina Fid Def Ind Imp. Na dnu, neposredno ispod biste, sitnim slovima utisnuti su inicijali autora reljefa s portretom kraljice Victorije, Thomasa Brocka.

Revers kovanice zlatnik Sovereign Victoria s velom sadrži uobičajeni motiv Svetog Jurja na propetome konju i s mačem u ruci koji svladava zmaja. Na leđima Sveti Juraj ima ratnički plašt, a na glavi zaštitni šljem. Jedini alfanumerici na reversu ovoga zlatnika jesu godina izdanja ispisana na dnu kovanice, te inicijali autora reljefa s likom Svetog Jurja, kraljevskog medaljara Benedetta Pistruccija.

Osim u Velikoj Britaniji, zlatnik Sovereign Victoria s velom kovan je i u Australiji. Razlika između britanskoga i australskog izdanja je u tome što australske kovanice u podnožju reversa, iznad godine izdanja sitnim slovom imaju ispisanu kovničku oznaku.